Нежна јагода

Потребно је: 600 г пишкота, 1.400 г киселе павлаке, 25 кашика шећера, 1 кг јагода (или воћа по избору)

Киселу павлаку лагано помешајте са шећером, без мућења, а воће исецкајте на крупније комаде. Можете користити било које воће, али најбоље успева са летњим, сезонским. На тацну сложите ред пишкота, преко њих нанесите трећину фила од павлаке и шећера, па на њега поређајте воће. Следи други слој, истим редоследом - пишкоте, павлака, воће. Колач оставите да одстоји у фрижидеру током 24 сата, пре служења.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Воћни десерт у чаши

Потребно је: 200 г јагода, 100 г боровница, 2 кашике шећера, кисела павлака, ванилин шећер, 100 мл слатке павлаке, 100 г нарендане беле чоколаде

У киселу павлаку сипајте обе врсте шећера и добро промешајте. Узмите четири стаклене чаше, у сваку на дно ставите 25 г нарендане беле чоколаде, затим по две кашике умућене киселе павлаке, па поређајте сецкане јагоде. Прелијте киселом павлаком, поспите јагодама, па преко сипајте по 2 кашике умућене слатке павлаке. Украсите јагодама и боровницама и ставите у фрижидер, да се расхлади.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Торта са боровницом

Потребно је: 500 г слатке павлаке, 300 г шлага, 250 г киселе павлаке, 200 г кекса, 300 г млевеног кекса, 1/2 кг боровница, 1/2 литра млека, штангла чоколаде за кување, јечмене пахуљице

У једној посуди умутите слатку павлаку, а у другој шлаг са млеком, па све спојите и у добијену смесу додајте киселу павлаку. Поделите крем на два дела, па у први ставите млевени кекс. Умачите кекс у загрејано млеко и ређајте га на тацну. Сипајте пола количине фила с кексом, преко поспите боровнице, па преосталу половину са кексом. Одозго, преко целе торте, премажите крем без кекса, па украсите боровницама и јечменим пахуљицама.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Чоко-малина

Потребно је: 840 г пишкота, 3 дл млека, 4 дл чоколадног млека, 1 кг киселе павлакеn 20 кашика шећера, 300 г шлага, 350 г малина, листићи свеже нане

Кашиком полако помешајте павлаку са шећером, да би остала чврста. Шлаг умутите са мало мање млека него што пише на упутству, па половину готовог крема кашиком спојите са киселом павлаком, а другу половину оставите за прекривање торте. Пишкоте благо наквасите чоколадним млеком и ређајте у ђувеч плех, једну до друге, док га не попуните. Преко њих поспите пола количине малина, затим сипајте, кашику по кашику, 2/3 фила од павлаке и шлага, па поново поређајте наквашене пишкоте, малине и остатак фила. На крају све прекријте преосталим шлагом и оставите торту у фрижидеру, 12 сати. Украсите је малинама и листићима свеже нане.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Чизкејк са вишњом

Потребно је за тесто: 250 г брашна, 100 г шећера, јаје, 40 г путера, прстохват соли, кашика киселе павлаке, кашичица прашка за пециво. За фил: 800 г киселе павлаке са што већим процентом масти, 2 кесице пудинга од ваниле, 5 јаја, 120 г шећера, кашичица прашка за пециво, сируп и плод вишње, листићи свеже нане

Умесите хрскаво тесто од свих састојака, развуците га у плех величине 20x30 цм, па га пеците у рерни загрејаној на 180 степени, 10 минута. Жуманца умутите са киселом павлаком и прашком за пудинг, а беланца са шећером, па их полако спојите. Прелијте фил преко теста и пеците у рерни загрејаној на 170 степени, око 50 минута. Када се колач охлади, прелијте га сирупом и украсите плодовима вишње и листићима нане.