Неодољиви брускети

Потребно је: багет или обичан хлеб, 8 чери парадајза, 3 кашике сира, 1 дл маслиновог уља, 4 чена белог лука, шака свежег босиљка, мало печенице или сланине

Хлеб исеците на кришке, сваку премажите маслиновим уљем, поређајте преко исецкан парадајз, сир, бели лук и поспите босиљком (по жељи ставите и печеницу). Пеците их у рерни 10 минута на 200 степени.

* * * * * * * * * * * * * *

Јунетина на сеоски начин

Потребно је: 400 г јунећег меса, 2 главице црног лука, 2 шаргарепе, 3 кашике црвене млевене паприке, 5 кашика брашна, 3 кашике биљног зачина, 2 кашике парадајз пиреа, уље, со, бибер

У посуду са брашном додајте 1,5 кашика биљног зачина, црвену млевену паприку, со, бибер и све добро измешајте. Месо исецкајте на коцкице, посолите, побиберите са обе стране, уваљајте у брашно са зачинима и пржите на загрејаном уљу. Поређајте затим месо у науљен керамички суд, а у масноћи у којој се пржило добро испржите исецкани лук и шаргарепу са 1,5 кашика универзалног биљног зачина. Парадајз пире размутите у мало воде, сипајте 150 мл воде и садржај преспите у керамички суд заједно са луком и шаргарепом. Долијте још 150 мл воде и пеците 90 минута на 200 степени.


* * * * * * * * * * * * * *

Здрава домаћа салата

Потребно је: већи пилећи филе, мало димљене сланине, 3 парадајза, 2-3 кувана јајета, домаћи сир, црвени или црни лук, неколико листова зелене салате, со

n универзални биљни зачин

Пропржите на уљу сланину, а затим и пилетину коју сте претходно зачинили и насецкали. Добро оперите и насецкајте парадајз, лук и зелену салату, а затим ставите у велику чинију са сецакним сиром, јајима, месом и сланином. Уколико желите, преко салате додајте мајонез.


* * * * * * * * * * * * * *

Тестенина са кобасицама

Потребно је: 300 г спиралних макарона, бели лук, 100 мл павлаке за кување, 100 г кобасица, 2 парадајза, со по потреби

Скувајте макароне у води. У загрејан тигањ додајте ситно исецкани бели лук, а после двадесетак секунди и кобасице исецкане на колутове. Ставите исецкан парадајз, а када смекша убаците павлаку за кување. Скуване и оцеђене макароне придружите сосу који сте скували и добро промешајте.