ЛАГАНА СЕЗОНСКА ЧОРБА

Потребно је: 3 кромпира, 1 шаргарепа, 200 г бораније, мало грашка, 1 црни лук, 2 чена белог лука, 3 супене кашике уља, мало оригана, соли по укусу, кашичица алеве паприке

Ољуштите и исецкајте кромпир, шаргарепу и боранију. На угрејаном уљу, у дубљој шерпи, издинстајте ситно исецкан црни лук, шаргарепу кромпир и грашак. После 2-3 минута додајте боранију да се пржи док не промени боју. Сипајте воду преко да прекрије све састојке и кувајте отприлике 15 минута, а онда чорбу зачините сољу, ситно исецканим белим луком, ориганом и алевом паприком. Уколико желите, направите запршку тако што ћете једно жуманце помешати са киселим млеком и сјединити са чорбом.

САЛАТА ЗА ВРЕЛЕ ДАНЕ

Потребно је: 400 г бораније, 200 г кукуруза шећерца, 3 чена белог лука, маслиново уље, сирће, со, мирођија, мало лимуна


Боранију најпре оперите и обарите у води. Оцедите је и оставите да се охлади, баш као и кукуруз, а затим сједините састојке. У међувремену ситно исецкајте бели лук и помешајте га са боранијом и кукурузом. Посолите, додајте мирођију, мало маслиновог уља, сирће и декоришите са неколико кришки лимуна. Ова освежавајућа салата може да послужи и као одлична замена за оброк у врелим летњим данима.

РИБА ПЕЧЕНА У РЕРНИ

Потребно је: 1 главица црног лука, 300 г бораније, 400-500 г лососа или друге рибе, суви биљни зачин, бибер, уље, алева паприка, 100-150 г ренданог качкаваља


Ситно исцекан црни лук пропржите на уљу, а затим додајте боранију коју сте претходно опрали и обарили да мало омекша. Зачините по укусу и пржите још мало. Рибу добро зачините бибером и биљним зачином, па у одговарајући пекач ставите боранију, преко поређајте рибу и зачините алевом паприком. Пеците на 200 степени око 40 минута. При крају, преко рибе и бораније додајте рендани качкаваљ, вратите у рерну и оставите да се пече док се качкаваљ не истопи.

ПРЕЛИВЕНА ПАРАДАЈЗ СОСОМ

Потребно је: 1 већи црни лук, 6 кашика маслиновог уља, 750 г бораније, неколико кромпира, 700 г свеже сецканог парадајза или из конзерве, мало босиљка, со, бибер

Ситно исецкајте и посолите црни лук а затим га динстајте на уљу, на лаганој темепратури. Додајте сецкану боранију, добро промешајте и пржите неколико минута уз стално мешање. Додајте парадајз и још мало соли, промешајте, поклопите и кувајте десетак минута. Затим скините поклопац и оставите да боранија лагано ври у сосу од парадајза 40-50 минута. Ставите босиљак, посолите и побиберите ако је потребно. Пре него што сервирате јело, посебно скувајте кромпир и сједините га са боранијом и сосом од парадајза.

УЗ ПРЖЕНУ ГОВЕДИНУ

Потребно је: 1 кг бораније, 1 кг говеђег меса, 500 г кромпира, бибер, со, уље

Месо посолите, побиберите и пржите на врелом уљу. Када га извадите из тигања, у истом уљу испржите кромпир исечен на кришке. Затим оперите боранију, зачините је и обарите, па кратко пропржите на уљу. Јело служите уз свежу сезонску салату.


СА ПОВРЋЕМ И МЕСОМ

Потребно је: 500 г свињског меса, 1-2 главице црног лука, 500 г бораније, 300 г шаргарепе, со, суви биљни зачин, мало алеве паприке

У дубљој шерпи најпре пропржите лук на уљу, додајте зачињену свињетину исецкану на коцке и пржите док месо не порумени. Затим налијте воду, убаците очишћену и сецкану боранију и шаргарепу и оставите да се све заједно кува. Уколико желите ставите још неко поврће. Кувајте док вода готово не испари из шерпе и зачините по укусу. Када је јело готово можете направити запршку, на уљу, са мало брашна и алевом паприком.