ПЕЧЕНЕ ПОЛУТКЕ

Потребно је: 400 г брашна, јаје, 150 мл млека, 20 г квасца, 100 г путера, кашика шећера, прстохват соли, 10 смокава, 5 кашика гриза, 3 кесице ванилин шећера, кесица цимета

У млако млеко измрвите квасац, додајте шећер и со, измешајте састојке, а потом, такође уз стално мешање, додајте половину брашна, као и растопљени путер. Умутите јаје, па и њега убаците у смесу и наставите са мешењем уз постепено сипање преосталог брашна. Оставите тесто да мирује пола сата, а затим ставите на брашном посуту површину, премесите и поделите на 20 лоптица. Једну по једну нежно развуците оклагијом да буде величине калупа за пројице или мафине. У средину сваког круга ставите по половину смокве, убаците у плех са подмазаним калупчићима, сваку поспите гризом, ванилин шећером и циметом. Пеците на 180 степени око 20 минута или док лепо не порумени. Колач можете да спремите и на једноставнији начин. Цело тесто рапоредити по плеху, у њега уроните половине смокава и пеците на исти начин.

РАСКОШНА ТОРТА

Потребно је за три корице: 15 беланаца, 450 г шећера, 150 г брашна, 150 г сецканих ораха, 360 г исецканих смокава, 3 кесице прашка за пециво

За Фил: 15 жуманаца, 400 г шећера, 150 г црне чоколаде за кување, 400 г путера или маргарина, 500 г слатке павлаке

За сваку корицу одвојите трећину састојака, спремите их и пеците једну по једну. У ванглицу прво ставите беланца и, уз постепено додавање шећера, чврсто умутите снег. Додајте потом мешавину брашна и пецива, па умутите миксером најмањом брзином. Убаците исецкане орахе и кашиком све промешајте, а на крају и исецкане смокве, па их полако кашиком сједините. У плех прекривен пек-папиром сипајте умућено тесто, кашиком га поравнајте и ставите да се пече на 160 степени, не дуже од 15 минута. Печену корицу заједно са пек папиром пребаците на радни сто. Док је још врућа дугим ножем је пажљиво одвојите од папира и оставите је на њему да се охлади. На исти начин поновите поступак и са друге две корице. Сва жуманца ставите у одговарајућу посуду и пенасто умутите уз постепено додавање шећера. Када добијете густу кремасту смесу ставите је на пару и скувајте крем. При крају кувања убаците изломљену чоколаду. Склоните са ватре, прекријте провидном фолијом и оставите да се охлади. Охлађени крем мутите миксером, па постепено сипајте претходно умућени путер или маргарин. Све заједно мутите док крем не постане пенаст, па га поделите на 3 дела. Ређајте овако: прву корицу премажите трећином крема, преклопите је другом и благо притисните па нанесите другу трећину крема, ставите трећу корицу и премажите остатком фила. Чврсто умутите слатку павлаку и премажите целу торту. Да би изгледала раскошније, поспите је млевеним пистаћима и украсите исеченим смоквама. Оставите да преноћи у фрижидеру.

ШАРЕНИ КОМИШБРОТ

Потребно је: 1/2 шоље беланаца, 1/2 шоље шећера у праху, 1/2 шоље брашна, 1/4 шоље уља, по шака ораха, сувог грожђа и смокава, неколико желе бомбона, кашика брашна

Беланца мутите миксером док не добијете чврсти снег, додајте шећер у праху и наставите са мућењем још неколико минута. Сипајте уље и брашно, па све лагано промешајте варјачом. Исецкајте воће али не преситно, помешајте са пуном кашиком брашна, а онда лагано са беланцима. Плех добро премажите путером и поспите брашном, сипајте смесу и поравнајте, па пеците на 180-200 степени. Комишброт је готов када добије златну боју. Оставите да се охлади у плеху, извадите на одговарајућу тацну и по жељи украсите воћем.

УКУСНЕ ШТРУДЛИЦЕ

Потребно је за тесто: 300 г пшеничног оштрог брашна, 150 г путера, 100 г шећера, јаје, кашика киселе павлаке, 50 г ољуштених бадема, 1/2 кашичице соли

За надев: 250 г смокава, кашика нарендане коре поморанџе, 125 мл свежег сока од поморанџе, 2 кесице ванилин шећера, кашика воћног ликера по избору, 100 г ољуштених бадема

У електричној сецкалици добро уситните бадеме, па додајте смокве којима сте претходно одстранили петељке. Улијте сок од поморанџе, додјате нарендану корицу, па све још једном добро уситните. На крају умешајте ликер и ванилин шећер. За припрему теста охлађени путер исецкајте на танке листиће и ставите у одговарајућу посуду. Додајте шећер и јаје, па све састојке мутите миксером док смеса не постане кремаста. Потом убаците брашно, ситно млевене бадеме, со и мешајте док не добијете смесу равномерно зрнасту. Ставите павлаку, кратко измешајте, па домесите руком. Тесто поделите на 3 једнака дела. Обликујте лоптице и ставите их у фрижидер 2 сата. Сваки део охлађеног теста разваљајте на побрашњеној подлози, ставите по трећину надева на ивице по дужини, уролајте, и једну поред друге поређајте у плех обложен пек-папиром. Штрудлице можете исећи на парчиће пре печења или их пећи нетакнуте, у рерни, на 190 степени 20-25 минута. Када су печене, одмах их поспите шећером у праху, оставите да се мало охладе, па служите уз хладни или топли напитак.

АРОМАТИЧНЕ КУГЛИЦЕ

Потребно је: 30 сувих смокава, 200 г шећера, 150 г путера, 200 г млевених ораха, 200 г млевеног кекса, 2 шољице воде, чинијица ораха у језгру, кесица кокоса

Потопите смокве у млаку воду да одстоје 15 минута. Шећер, воду и путер кувајте док орахе и кекс мељете. Када се смеса са шећером карамелизује додајте орахе и кекс, па још неколико минута кувајте мешајући док се све добро не сједини. Смесу оставите да се добро охлади, а у међувремену очистите смокве од петељки и пуните их језгром од ораха. Потом добро охлађеном смесом увијајте напуњене смокве да буду као лоптице, а онда ваљајте у кокос. Оставите да се охладе. Пре послуживања пресеците их на пола јер су тако декоративније. Куглице могу да стоје и 1,5 месец у замрзивачу.