Поховани ослић

Потребно је: замрзнути ослић, брашно, оригано, со, бибер, алева паприка, уље. За маринаду: бели лук, уље, винско сирће, со, першун

Све наведене састојке користите по жељи, односно по укусу вас и ваших укућана. Рибу накратко потопите у врућу воду, па је ољуштите и исеците на дебље шницле. Направите мешавину од брашна и наведених зачина, па сваки комад рибе уваљајте у то, а онда га накратко потопите у уље и ставите у плех обложен пек-папиром. Пеците у рерни. Ако желите да риба буде баш добро печена, парчиће морате да окренете и на другу страну. Кад је готова, печену рибу слажите у шерпу са поклопцем, а сваки ред залијте припремљеном маринадом. Поклопите и оставите да одстоји сат времена пре него што је у сласт поједете.


* * * * * * * * * * * * * * *

Пијана шкарпина

Потребно је: 1 кг шкарпине, 3-4 кашике лимуновог сока, 2 кашике сувог зачина, 1 кг кромпира, 200 г свеже црвене паприке, 100 г лука, 100 г зелених маслина, 100 мл маслиновог уља, 200 мл белог вина, 3 чена белог лука

По очишћеној и опраној (под млазом воде) риби накапајте лимунов сок, поспите је једном кашиком универзалног зачина и оставите да одстоји пола сата. У ватросталну посуду, на мало уља, ставите припремљену рибу, кромпир исечен на веће комаде, нарезану паприку, лук и маслине. Помешајте маслиново уље, вино, кашику сувог зачина и бели лук исечен на листиће. Тиме прелијте поврће и рибу. Пеците око 40 минута у рерни загрејаној на 200 степени.

* * * * * * * * * * * * * * *

Сочна скуша из рерне

Потребно је: 1 кг скуше, морска со, першун, бели лук у праху, маслиново уље, лимун

Очистите рибу, посолите је, па направите на њој прорез у који ћете ставити першун, бели лук и мало соли. Скушу поређајте у плех обложен папиром, попрскајте је маслиновим уљем, поређајте на њу колутове лимуна и прекријте пек-папиром. Пеците у рерни на 180 степени, око 20 минута. Склоните папир, па пеците још десетак минута. Послужите уз кромпир салату.

* * * * * * * * * * * * * * *

Лосос у маринади

Потребно је: 800 г лососа, 2 кашичице ренданог ђумбира, 2 кашичице универзалног зачина, 3 чена белог лука, 2 кашике сусамовог уља, сок од пола лимете, 2 кашике соја-соса, кашичица смеђег шећера, љута папричица, 2 кашике маслиновог уља

Филете лососа натрљајте ђумбиром, сувим зачином и изгњеченим белим луком. Прелијте сусамовим уљем, соком лимете, соја-сосом, па поспите исецканом папричицом и шећером. Нека риба стоји у овој маринади око сат времена. Потом је пеците на загрејаном уљу, са обе стране, око пет минута. Лосос служите уз шаргарепу сечену на штапиће или уз кувани броколи.