Фуа гра

Потребно је: 500 г гушчје џигерице, 7 г соли, по прстохват соли и шећера, мало бибера За декорацију: рибизле, свежа мирођија, шарени бибер у зрну

Одстраните жиле из џигерице (поделиће се на два дела), па је у средини и са обе стране посолите, побиберите и додајте јој мало шећера. Оставите 15 минута да одстоји. У керамичку посуду ставите пек-папир, па преко одстојалу џигерицу, тако да оба дела стану унутра. Прстима је добро испритискајте, тако да се обе половине потпуно саставе, без простора између њих. Нека одстоји један сат у фрижидеру. У дубљу шерпу сипајте мало млаке воде, па у њу убаците керамичку посуду и улијте млаку воде до врха. Пеците откривено, у рерни загрејаној на 110 степени, 50 минута. Када отопљена масноћа тек мало пређе изнад џигерице, покријте је и извадите из рерне. Керамичку посуду извадите из шерпе, а када се охлади, ставите је у фрижидер да одстоји четири дана. Сеците је ножем умоченим у врелу воду, на танке шните. Служите уз топао, препечен хлеб и украсите рибизлама, мирођијом и шареним бибером.

* * * * * * * * * * * * * *

Необичне палачинке

Потребно је: 500 г телеће џигерице, већа главица црвеног лука, 2 јајета, 3 кашике брашна, 1/2 кашичице соли, уље, 250 мл павлаке

Ситно исецкајте лук и џигерицу у блендеру. Умутите јаја, додајте со и брашно, промешајте тако да не буде грудвица, па у смесу додајте пасту од џигерице и лука. Добро измешајте, па на врелом, уљем подмазаном тигању, од добијене смесе пеците палачинке величине длана, са сваке стране по два минута. Оцедите их од уља на папирном убрусу и послужите уз павлаку.

* * * * * * * * * * * * * *

Пилећа паштета

Потребно је: 1/2 кг пилеће џигерице, 2 главице лука, 4-5 ченова белог лука, 100 г сушене сланине, ловоров лист, кашика мешавине сувих зачина, мало бибера, 100 г мајонеза. За декорацију: 5-6 комада рибизле, 3 ловорова листа

Исецкаје лук, динстајте га пет минута, па му додајте исечену џигерицу, бели лук, ловоров лист и сушену сланину. Динстајте још 15 минута, а пред крај додајте мешавину сувих зачина и досолите, уколико је потребно. Извадите ловоров лист, па, док је још врућа, смесу блендером уситните у паштету и пустите да се охлади. Потом миксером умешајте мајонез, преспите у теглу и чувајте у фрижидеру. Пре служења можете да је украсите рибизлама и ловоровим лишћем.

* * * * * * * * * * * * * *

Салата са тиквицама и сиром

Потребно је: тиквица, главица црвеног лука, 2 парадајза, мања главица зелене салате, 500 г свињске џигерице, 150 мл павлаке, со, бибер, оригано, маслиново уље, уље, соја сос

Џигерицу исеците на комаде, посолите, побиберите, ставите оригано, па пустите да одстоји на собној температури 15 минута. У међувремену исецкајте лук, парадајз и зелену салату, а тиквице нарежите на танке шните, које ћете уролати и пунити павлаком. Динстајте изнутрице 20 минута на лаганој ватри, уз додавање воде. Поврће сједините и у њега убаците џигерицу, па поспите соја сосом и маслиновим уљем.

* * * * * * * * * * * * * *

Са боранијом и кукурузом

Потребно је: 500 г пилеће џигерице, 400 г бораније, 200 г кукуруза шећерца, 2 шаргарепе, 2 кромпира, со, уље, мешавина сувих зачина, першун, мања главица црвеног лука

Прокрчкајте џигерицу наливену са мало воде. Поврће зачините и ставите да се кува пола сата, на средњој температури. Бареној џигерици додајте мало уља и полако је пржите, на тихој ватри, уз повремено окретање. Процедите поврће, додајте му насецкани црвени лук и све сједините са џигерицом. Украсите зеленишем по жељи.

* * * * * * * * * * * * * *

Спанаћ преливен малином

Потребно је: 500 г јунеће џигерице, со, бибер, 100 г спанаћа, уље. За прелив:, 200 г малина, кашика путера, 2-3 кашике шећера, сок од 1/2 лимуна

Испржите џигерицу, а спанаћ само бланширајте. Путер отопите и додајте му шећер, да би се карамелизовао. Додајте му лимунов сок и малине, па кувајте још мало на тихој ватри. У тањир сложите неколико листова спанаћа, на њих наређајте два парчета џигерице, па прелијте сосом од малине.

* * * * * * * * * * * * * *

У сосу од парадајза

Потребно је: 1/2 кг јунеће џигерице, 2 веће главице црног лука, 2 дл куваног парадајза, мало соли, мало мешавине сувих зачина, 3 чена белог лука, уље

Лук ситно исецкајте и пропржите на уљу. Додајте мало воде и динстајте, па сипајте парадајз и кувајте док се лук скоро потпуно не отопи, уз додавање воде по потреби. Убаците исецкану џигерицу и динстајте све док она не буде готова, па зачините. Исецкајте ситно бели лук и додајте га у јело, па кратко продинстајте. Уколико је сафт превише редак, додајте му мало брашна размућеног у води и пустите да кратко кључа.