Мраморни ужитак

Потребно је: 2 крушке, 5 жуманаца, 3 беланца, 150 г шећера, 150 г маслаца, 150 г чоколаде за кување, кашика какао праха, 0,3 дл млека, 200 г брашна, кесица прашка за пециво, шећер у праху, листићи нане

Крушке добро оперите. Умутите жуманца и шећер, а затим додајте маслац и добро сједините. Чоколаду растопите на пари, мало охладите и помешајте са жуманцима, какаом, млеком. На крају додајте брашно и прашак за пециво. Посебно умутите снег од беланаца, а затим кашику по кашику сипајте у тесто, лагано мешајући варјачом. Тесто сипајте у калуп и само убаците две крушке, па ставите да се пече на 180 степени. Када колач извадите из рерне, поспите га шећером у праху и украсите листићима нане.


* * * * * * * * * * * * * * *

Премазане медом и циметом

Потребно је: 4 крушке, 4 кашике меда, кашичица цимета, 1/4 кашичице мускатног ораха, шоља јогурта, ванилин шећер

Крушке исеците на пола. Загрејте рерну. Плех обложите папиром за печење, поређајте крушке и премажите их медом, поспите циметом и орашчићем. Пеците пола сата и извадите их да се хладе. За то време направите смесу од јогурта и ванилин шећера, прелијте крушке и вратите да се пеку још неколико минута.

* * * * * * * * * * * * * * *

Сладолед пун воћа

Потребно је: 100 г смеђег шећера, 500 г крушака, 500 г јабука, лимун, 1/4 ђумбира, 100 мл слатке павлаке, карамел прелив, какао

Убаците шећер у 300 мл воде, ставите на ринглу да проври, смањите температуру и мешајте све док се шећер не истопи. Додајте јабуке, крушке и ђумбир исецкане на коцкице, сок од лимуна, поклопите и кувајте десетак минута док воће не омекша. Уситните све у блендеру, па умешајте улупану слатку павлаку и добро измешајте. Сипајте масу у посуду са поклопцем и држите је у замрзивачу бар четири сата. Послужите сладолед уз кришке воћа, прелив од карамеле и поспите га какао прахом.

* * * * * * * * * * * * * * *

Мафини с бадемима

Потребно је: 100 г брашна, 50 г бадема, 1/2 кашичице прашка за пециво, јаје, 6 малих крушака, кашика маслиновог уља, прстохват цимета, кашика млека

У посуди помешајте маслиново уље и јаје и мешајте их док се смеса не сједини. У другој чинији за мућење помешајте бадеме, брашно, прашак за пециво и цимет, па помешајте са јајима и додајте млеко. Сипајте у калуп за печење мафина, али да смесе буде мање од четвртине посуде, па убаците крушке. Ако не можете да нађете мале, пресеците их да би стале. Пеците двадесетак минута у рерни на 180 степени.

* * * * * * * * * * * * * * *

Чоко-освежење

Потребно је: 4 јајета, 4 крушке, 200 г чоколаде за кување, 70 г шећера, 100 г брашна, ванилин шећер, прашак за пециво, 60 г маргарина

Огулите три крушке и исеците их на коцкице. Направите снег од беланаца, а жуманца умутите са шећером и ванилин шећером. Додајте брашно и прашак за пециво. Отопите чоколаду и маргарин на лаганој ватри и умешајте их у тесто. Додајте беланца и крушке. Поређајте кришке крушака и пеците колач у кружном плеху око 15 минута на 180 степени.