Бугарски пататник

Потребно је: 3 велика кромпира, велика главица црног лука, 1,5 шољица брашна, 0,5 шољице уља, 3 јајета, кашичица соли, 0,5 кашичице црног бибера, 2 кашике топле воде, паковање квасца

У малој посуди размутите квасац са водом и оставите 10 минута да ускисне. Изрендајте кромпир и лук и ставите их у велику посуду. Помешајте квасац са осталим састојцима. Сипајте смесу у тепсију и оставите да се подигне на топлом месту око 1 сат. Пеците у загрејаној рерни на температури око 200 степени, око 50-60 минута, док горња страна пите не добије смеђу боју.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Пољска зурек супа

Потребно је: 2 веће главице црног лука (један исецкан а други исечен на пола), шаргарепа,, мањи корен целера, 5 шоља водеn 3 чена белог лука,, 130 г сланине, 800 г белих кобасица, ловоров лист, бибер, мајоран, со, 50 г рена, 1/2 шоље павлаке за кување

Половину главице црног лука, са исецканом шаргарепом и целером, ставите у дубок тигањ и додајте 3 чаше воде. Када прокључа, смањите температуру и кувајте још 30 минута. По потреби додајте још воде. Када је поврће мекано, процедите супу и склоните поврће са стране. У лонцу пропржите исецкан црни лук, бели лук, сланину и кобасице, док све благо не порумени. Додајте процеђену супу, ловоров лист, мајоран, бибер и рен. Када прокључа, смањите ватру и кувајте још 20 минута. На крају додајте и слатку павлаку и добро промешајте. Супу послужите са крутонима и бареним јајетом.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Грчка чорба са лимуном

Потребно је: шоља пиринча, 2 л бистре кокошје супе, 3 жуманцета, кашика густина, шоља млека, лимун, кашика путера, кашика сецканог лишћа першуна, бибер, со

Ставите супу да проври, па додајте опран и оцеђен пиринач. Кувајте око пола сата. Посебно умутите густин, жуманца и млеко да добијете глатку масу. Додајте сок од лимуна, добро промешајте, па масу у танком млазу сипајте у кључалу супу, непрестано мешајући, да се не направе грудвице. Када се чорба згусне, умешајте путер и ситно исецкан першун. Послужити док је вруће.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Шпанска паеља

Потребно је: 2 комада пилећих груди, 500 г сирових шкампа, 3 супене кашике маслиновог уља, главица црног лука средње величине, 2 чена белог лука, по једна црвена и зелена паприка, 2 парадајза, 150 гр грашка, 500 гр пиринча, 1 л пилећег бујона, кашичица шафрана, со, бибер

Очистите шкампе и исеците пилетину на коцкице. На мало маслиновог уља пржите сецкани лук (црни и бели) док не омекшају, па убаците пилетину. Оставите да се добро испржи, па додајте сецкане паприке. У међувремену угрејте бујон, додајте му исечен парадајз, кувајте 5 минута па додајте пиринач и доспите 500 мл вреле воде. После 5 минута крчкања све сједините и кувајте док не проври. Када проври смањите температуру и крчкајте још 15 минута. Промешајте и додајте шкампе, грашак, шафран, со и бибер. Наставите да кувате још 10-15 минута, док течност не уври. Посуду у којој сте кували скините са ватре и покријте је великим поклопцем и алу-фолијом, да се паеља потпари 5-10 минута пре сервирања. Сервирајте са исецканим першуном и мало свеже исцеђеног сока од лимуна.