Шпагете са ћуфтама

Потребно је за ћуфте: 300 г мешаног млевеног меса , јаје , 50 г ренданог качкаваља , со, кашика презли , кашичица соли. За сос: 300 мл сока од парадајза, главица црног лука, 2 пуне кашике брашна, кашичица шећера, со, мало уља

Сјединити све састојке за ћуфте и оставите 30 минута у фрижидеру. Потом смесу руком обликујте у лоптице, па их пропржите на уљу. Пржене ћуфте извадите на папирни убрус да упије вишак масноће.

На мало уља пропржите исецкани црни лук. Додајте брашно и заједно све пржити. Сипајте сок од парадајза и зачините. Када почне да ври, додајте ћуфте и кратко прокувајте, стално мешајући. Скувајте шпагете и сједините их са сосом и ћуфтама. По врху изрендајте сир.

* * * * * * * * * * * * *

Пене са черијем и моцарелом

Потребно је: 200 г чери парадајза, 300 г пена, 100 г моцарела сира, 50 г пармезана, свежи босиљак


Парадајз исеците напола, упржити на уљу и мало воде. Додајте куване пене. Склоните са ватре, па убаците и моцарелу. Мешајте да се све уједначи. Смесу накратко можете и да убаците у рерну, како би се моцарела додатно отопила. Одозго поспите пармезан, а као декорацију можете да користите и свеж босиљак.

* * * * * * * * * * * * *

Равиоли с месом у парадајз сосу

Потребно је: паковање равиола с месом, мало маслаца (за подмазивање), 200 г моцареле, мало пармезана за посипање. За сос:, 250 г пелата, 2 чена белог лука, мања главица црвеног лука, першун, оригано, босиљак, кашичица биљног зачина, со, маслиново уље, мало шећера, млевени бибер

Док у сланој води кувате тестенину, на мало маслиновог уља кратко пропржите бели и црвени лук, па сипајте пелат. У то додајте оригано, ситно сецкани першун и босиљак, а затим по укусу со, шећер, биљни зачин и мало бибера. Штапним миксером све добро измиксајте. Кувајте око 10 минута да се сос згусне. Кад су равиоли скувани процедите их и прелијте хладном водом, па пустите да се добро оцеде. Све сједините. Декоришите ренданим пармезаном и свежим листовима босиљка.

* * * * * * * * * * * * *

Таљателе са спанаћем и авокадом

Потребно је: 200 г таљатела, 1/2 шоље спанаћа, авокадо, 2 чена белог лука, кашика маслиновог уља, 2 кашике лимуновог сока, со , бибер

Тестенину скувајте према упутству, па оцедите. У тигању загрејте маслиново уље и убаците уситњен бели лук и спанаћ. Динстајте док не видите да је скувано, а онда изблендирајте. Додајте свеж авокадо, мало маслиновог уља, лимунов сок, бибер и со, па блендирајте док не постане кремасто. Помешајте сос са тестенином. У смесу можете да додате мало куваног грашка, а по жељи и једну љуту папричицу.