Бундева са млевеним месом

Потребно је: бундева, 300 г млевеног меса, 100 г пиринча, главица црног лука, 2 чена белог лука, шаргарепа, 200 г качкаваља, маслиново уље, со, бибер

Бундеву оперите, одсеците јој врх и издубите. Месо бундеве очистите од семенки и исеците на коцкице. Пиринач обарите. Црни лук и шаргарепу ситно исецкајте и пропржите на уљу. Додајте изгњечен бели лук и млевено месо. Све зачините и продинстајте. На крају додајте коцкице бундеве и промешајте. Напуните бундеву припремљеним филом и поклопите одсеченим врхом. У плех ставите пек-папир и бундеву и пеците у рерни на 250 степени. По потреби доливајте воду. После сат времена скините поклопац и поспите нарендан качкаваљ. Вратите у рерну да се запече, око 10 минута.

* * * * * * * * * * * * * * *

Парадајз са јајима

Потребно је: 4 парадајза, 4 јајета, 100 г шунке, бибер, першун, 4 чена белог лука, маслиново уље, со

Парадајз оперите, исеците поклопац око дршки, а унутрашњост издубите. Парадајз окрените да му се сок оцеди. Потом га посолите и побиберите. У сваки ставите мало ситно исечене шунке и један истуцан чен белог лука, а на врх разбијте по једно свеже јаје. Одозго опет посолите и сипајте неколико капи маслиновог уља. Пеците у петходно загрејаној рерни, док се јаје не стегне. Поспите першуном.

* * * * * * * * * * * * * * *

Сланиница у плавом патлиџану

Потребно је: главица црнога лука, јаје, 4 чена белог лука, 4 плава патлиџана, парадајз, мања шаргарепа, уље, со, першунов лист, бибер, 200 мл киселе павлаке, зелена паприка, 200 г суве сланине, биљни зачин

На уљу испржите ситно сецкану суву сланину, додајте сецкани црни лук, шаргарепу, паприку, ољуштен и исецкан парадајз. Посолите, додајте изгњечен бели лук, биљни зачин, ситно сецкан першунов лист и бибер. Јаје измешајте са павлаком, па и то придружите смеси. Плави патлиџан пресеците напола по дужини, издубите, преостало месо исецкајте на коцке, па додајте у фил. Све помешајте и тиме пуните патлиџан. По жељи, одозго нарендајте качкаваљ, поспите сусам или ставите комадиће сланине.