Здраве галете

Потребно је: шоља масти, шоља смеђег шећера, шоља пиринча, 2 јајета, кашичица соде бикарбоне, мало сока од лимуна, ванилин шећер, 2 кашике пиринчаног млека, 60 г кокосовог брашна, 300 г пиринчаног брашна

Помешајте маст и шећер, сједините, па додајте јаја, ванилин шећер и соду. Умутите. Додајте лимунов сок и пиринчано млеко, пиринач, обе врсте брашна, измешајте и оставите да смеса одстоји 45 минута. Направите лоптице и ставите их у апарат за галете, водећи рачуна приликом вађења, јер су крте кад су вруће. Једите их кад се охладе. По жељи, можете да их премажете кикирики путером.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Хроно палачинке

Потребно је: 200 г пиринчаног брашна, 1/4 шоље пиринча, кашика смеђег шећера, кашика прашка за пециво, кашика путера, 1/2 кашике соли, 2 јајета, 200 мл јогурта, 120 мл млека, банана, кокосово уље

Помешајте брашно, прашак за пециво, шећер и со. У другој чинији умутите жуманца и отопљени путер, додајте пиринач, па сипајте јогурт и млеко. Помешајте са брашном, додајте исецкану банану и лагано промешајте да се сједини. Беланца умутите у другом суду. Сједините са осталим тестом лаганим мешањем. На загрејаном кокосовом уљу пеците дебље палачинке.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Сутлијаш са крушком

Потребно је: 2 дл пиринча, мало соли, 1 л млека, ванилин шећер, 8 кашика шећера, мало цимета, 2 крушке

Опран пиринач кувајте у сланој води, док не проври, па смањите температуру и помало доливајте око 1 дл воде. Стално мешајте варјачом, да се не залепи. Када уври сва вода, додајте млеко, не све одједном. Мешајте. Сутлијаш је скуван за највише петнаестак минута. Кад је скуван, додајте шећер и ванилин шећер, промешајте још минут-два на рингли. Пре него што га сервирате оставите га у поклопљеној шерпи десетак минута да одстоји. Послужите га уз кришке крушке и цимет.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Пиринчано млеко

Потребно је: 1/3 шоље пиринча, 4 шоље воде, кашика меда, екстракт ваниле

Кувајте шољу воде до кључања, сипајте пиринач, па поново вратите на ватру да прокључа. Смањите температуру, поклопите и оставите да се крчка док се пиринач не скува, уз повремено мешање, око 40 минута. Пиринач оцедите, преспите у блендер и додајте две шоље топле воде. Блендирајте док се смеса не уједначи. Додајте још једну шољу топле воде у коју сте претходно сипали мед и блендирајте још мало. Оставите смесу да се охлади пола сата. Процедите кроз чисту газу, па сипајте екстракт ваниле и оставите да напитак одстоји у фрижидеру око сат времена, па послужите.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Другачији кох

Потребно је: 3 дл пиринча, 7 дл воде, 3 дл млека, 12 кашика шећера, 3 кесице ванилин шећера, 50 г маргарина, 4 јајета

Опран пиринач ставите у воду да се кува. Када проври, смањите температуру на најмању, па кувајте петнаестак минута. Кад вода уври додајте млеко и кувајте све док се пиринач скроз не укува. Сипајте четири кашике шећера и маргарин, па с времена на време промешајте. Улупајте у чврст снег беланца са четири кашике шећера, а посебно жуманца са четири кашике шећера. У прохлађен пиринач додајте ванилин шећер, жуманца и на крају беланца полако, кашиком. Лагано мешајте. Ставите да се пече око пола сата док не порумени. Поспите шећером у праху.