СОЧНЕ ЧОКОЛАДНЕ КОЦКЕ

Потребно је за кору:

* 3 јајета

* по 15 кашика шећера, уља, млека и брашна

* 4 кашике какаа

* прашак за пециво


За фил:

* 5 дл воде

* 150 г шећера

* 2 пудинга од чоколаде

* 100 г чоколаде

* 500 г вишања

* 100 г истопљене чоколаде за прелив

У посуду ставите 4 дл воде и 150 г шећера да се кува. У 1 дл воде умутите пудинг од чоколаде, додајте у воду и шећер, кувајте док се не згусне, а затим фил склоните са рингле. За кору умутите јаја са шећером, додајте уље, млеко, брашно, какао и прашак за пециво. Ставите половину смесе у подмазани плех, који је посут брашном, и пеците десетак минута. Затим преко теста састојке поређајте следећим редоследом: вишње, 100 г нарендане чоколаде и млак фил од куваног пудинга. Преко пудинга прелијте другу половину теста и све пеците на 170 степени. Охлађени колач филујте истопљеном чоколадом.

*****

ХРСКАВА ПИТА

Потребно је:


* 500 г кора

* 800 г вишања

* 600 г шећера

* 400 мл киселе воде

* шоља уља

* 100 г гриза или презли


Помешајте киселу воду и уље. Том мешавином премажите кору, преко ње ставите две кашике шећера, а затим поновите поступак и са другом и трећом кором. На један крај треће коре ставите вишње, 2 кашике шећера и 3 кашике гриза или презли и увијте у ролат. Исто урадите и са осталим корама, а сваку преко попрскајте мешавином киселе воде и уља и са мало шећера како би корица била хрскава. Поређајте их у подмазан плех и пеците у рерни. Када се пита охлади, поспите је шећером у праху.

*****

ДОМАЋИ КОЛАЧ

Потребно је:

* 5 јаја

* 300 г шећера

* 2 дл јогурта

* 170 г уља

* 270 г брашна

* 1/2 кесице прашка за пециво

* 400-500 г вишања

* мало шећера у праху

* ванилин шећер


Умутите миксером јаја и шећер, а затим додајте остале састојке - јогурт, уље, брашно, прашак за пециво и полако промешајте. Тесто ставите у четвртасти плех подмазан уљем и посут брашном. Преко тога поређајте оцеђене вишње. Како воће не би остало на врху ножем или виљушком га гурните мало надоле. Колач пеците у загрејаној рерни око 40 минута, најпре на 200 степени, а затим смањите температуру на 180. Када се потпуно охлади поспите га шећером у праху и исеците на коцке.

*****

БРЗА ТОРТА СА ПИШКОТАМА

Потребно је:

* 5 киселих павлака

* 2 велике кутије пишкота

* 10 кашика шећера

* ванилин шећер

* 2 кашике меда

* 500 г вишања

* шлаг по жељи


На велику тацну поређајте једну кутију пишкота, а преко тога цеђене вишње. Направите крем тако што ћете кашиком умутити киселу павлаку, мед, ванилин шећер и шећер. Половину фила премажите преко воћа. Затим поређајте другу кутију пишкота, а преко њих преостали фил. Торту охладите у фрижидеру неколико сати, а затим је украсите вишњама или умућеним шлагом.