ФИКСНА протеза за исправљање зуба један је од главних узрока повлачења десни, што може да буде естетски, али и здравствени проблем. Уколико се пре стављања апарата не обави превентивна хируршка интервенција, поједини пацијенти могу да се суоче са "огољеним" кореном зуба и издуженом круницом, свега неколико месеци након скидања зубног апарата.

Доктор Ива Милинковић, асистент на Клиници за пародонтологију и оралну медицину Стоматолошког факултета у Београду, каже, за "Новости", да се овај проблем најчешће уочава на доњим секутићима, горњим очњацима и прекутњацима. Ипак, немају сви пацијенти који су носили фиксни апарат овај проблем.

- Предиспозицију за повлачење десни имају особе код којих не постоји довољно кости са предње стране зуба или имају урођено танке десни - каже др Ива Милинковић. - Затим, пацијенти код којих ће се зуби протезом померати унапред, или је потребно извлачење зуба који су у кости.

То, каже др Милинковић, никако не значи да је потребно избегавати фиксну протезу, већ да је пре стављања овог апарата важно обавити превентивне прегледе.

- Протеза се поставља због решавања бројних проблема, од једноставног "слагања" зуба како би естетика била боља, све до сложене реконструкције загрижаја, код особа које су имале озбиљне функционалне и здравствене проблеме - каже др Милинковић. - Ипак, важна је сарадња ортодонта и пародонтолога, као и подизање свести о томе да се овај проблем потенцијално може појавити.

Када се препознају предуслови за настанак проблема и пацијент је на време информисан, приступа се превентивним мерама, које могу да укључују и хируршке интервенције.

- У оквиру Стоматолошког факултета у Београду постоји добра сарадњ између две клинике, на којима се овај проблем утврђује - каже др Милинковић. - У зависности од случаја, пацијента прати пародонтолог, заједно са ортодонтом, све до краја терапије.

Када овај проблем већ настане, једини вид лечења је хируршка интервенција.

- Уколико овај проблем већ постоји, савет је да се обратите специјалисти пародонтологије који ће, у зависности од типа и врсте повлачења десни, предложити одговарајући хируршки третман - каже др Милинковић.

Треба имати у виду да, осим фиксне протезе, повлачење десни може да буде последица постојања дубоких пародонталних џепова, пародонталног обољења, упале, крварења десни, промене боје десни, промене положаја зуба или лабављења зуба. Уз постојање неког од наведених фактора, лоша орална хигијена и неке штетне навике могу допринети бржем развоју проблема.


ОДГОВАРАЈУЋА ФОЛИЈА

НЕКЕ од ствари на коју пацијенти треба да обрате пажњу након скидања фиксне протезе, јесте адекватно направљена фолија за зубе, која се носи након скидања апарата.

- Улога фолија јесте да задржи жељени положај зуба, који је постигнут ношењем фиксних протеза - каже др Милинковић. - Важно је да руб фолије буде адекватно дизајниран и у том случају неће имати никакав негативан утицај на десни.