СВЕДОЦИ смо да се све више пажње обраћа на здраву исхрану како млађе, тако и популације старије животне доби. Ипак, требало би имати на уму да је исхрана заиста важна, али не би требало нико да се тиме посебно оптерећује, јер ће у неком тренутку то изазвати сасвим супротан ефекат.

Особе које се професионално баве одређеном спортском активношћу би више него било ко други требало да воде рачуна о избалансиранној и здравој исхрани. Међутим, нису сви у прилици да припремају здраве оброке сваког дана, па је потребно пронаћи најбоље решење и за ту ситуацију.


ЗАШТО СУ ПРОТЕИНИ ТОЛИКО ВАЖНИ ЗА СПОРТИСТЕ?

Иако се често може чути да су протеини најважнији за исхрану спортиста, неоспорна је чињеница да је основ здравља заправо избалансирана исхрана. Потребно је уносити здраве намирнице и свеже припремљене оброке сваки дан, али свакако обратити пажњу и на унос протеина, који код спортиста мора бити на вишем нивоу него код оних појединаца, који се не баве спортским активностима.

Храњиве материје које уносимо кроз различите намирнице се деле у 7 група и то:
- витамини
- минерали
- протеини
- масти
- угљени хидрати
- целулоза
- вода.

Искључиво уколико је исхрана избалансирана, може се рећи да човек уноси довољну количину свих хранљивих материја. Међутим, у одређеним случајевима је потребно повећати унос неке од њих, а првенствено мислимо на протеине.

Протеини су изузетно значајни за ткива, јер утичу како на њихову изградњу, тако исто и на њихов опоравак.

Баш зато што је познато да се спортисти више физички троше него особе, које нису физички активне, протеини играју кључну улогу у њиховој исхрани.

Наравно да протеински суплементи нису препоручљиви, иако има појединаца који са тиме баш и нису сагласни, те се чешће одлучују управо за конзумацију протеинских суплемената. У то се нећемо мешати, али ћемо напоменути да је здрава храна изузетно важна за спортисте, а да хемијски справљени додаци исхрани дефинитивно не могу да се сврстају у здраве намирнице.


ПРИПРЕМА ЗДРАВЕ ХРАНЕ ЗА СПОРТИСТЕ

Свесни чињенице да у данашње време, када појединци имају много и пословних и приватних обавеза, није тако једноставно припремити сваки дан свеж оброк, тржиште је понудило решење.

Ресторани у оквиру којих је доступна и достава здраве хране су дефинитивно у том случају први и прави избор.

Професионални спортисти тешко ће моћи да издвоје довољно времена да свакодневно припремају оброке који су им неопходни за постизање врхунских резултата. И управо због тога је достава и међу њима постала веома популатна јер им је тада једина обавеза позову и наруче јело које тога дана желе.

Иако у понуди постоје већ припремљена јела, ресторани у оквиру којих је доступна и достава здраве хране могу да припреме и оброк по жељи.

У суштини, бројни стручњаци који се баве проучавањем исхране спортиста су сагласни да је изузетно значајно ставити акценат на намирнице биљног порекла, које су богате првенствено протеинима, а затим и свим неопходним витаминима и минералима.

Такође, има и оних стручњака који сматрају да протеине животињског порекла не може апсолутно ништа да замени.

А како је увек истина негде између, то је неопходно пронаћи најбољу могућу варијанту. Дакле, добра комбинација биљних и животињских протеина, односно намирница које су њима богате се сматра апсолутно најбољом варијанту када је у питању исхрана за спортисте.

С обзиром на то да је доступна и достава здраве хране из специјализованих ресторана, то је све много лакше.

Не морате се више мучити око припреме оброка, који ће бити избалансирани, већ се несметано можете бавити жељеном физичком активношћу и истовремено уживати у здравим, свеже припремљеним оброцима, који ће бити достављени на вашу адресу.


(ПР)