ЗАГАЂЕН ваздух, лоша исхрана, пушење, конзумирање алкохола и гојазност директно утичу на здравље плућа. Негативан утицај ових фактора посебно је изражен у сезони респираторних инфекција, јер знатно погоршавају вирусне упале и могу да буду окидач за развој рака плућа.

Најновија истраживања указују на то која је најбоља дијагностика за проверу здравља плућа и како да се заштите дисајни органи од дегенеративних промена.

Поуздан само скенер

Истраживачи са универзитета у Лидсу и Екстеру, у Великој Британији, утврдили су да рендгенско снимање није поуздана метода за откривање рака плућа. Овај начин дијагностике не може да региструје промене на плућима код приближно четвртине пацијената. Прецизно је израчунато да код 23 одсто оболелих рендгенски икс зраци не региструју тумор. До овог закључка дошло се на основу анализе 21 студије са укључених 1.000 пацијената. Британски научници саветују да би рендген из ових разлога требало да буде отписан као прва метода која се користи у откривању рака плућа. Уместо рендгена, требало би да се користи скенер, чија је употреба много скупља. За разлику од рендгена, скенер користи икс зраке и компјутер и тако прави слику унутрашњости тела.

Пијте чашу јогурта дневно

Испијање чаше јогурта на дан за 20 одсто смањује ризик да се оболи од рака плућа, показало је истраживање научника са универзитетског медицинског центра у Нешвилу. Уколико се уз јогурт једу и намирнице које су богате дијеталним влакнима, ризик се смањује за 30 одсто. Студија је показала да сојеви бактерија које садржи јогурт имају заштитни и антизапаљенски ефекат, што спречава развој канцера.

И пребиотске и пробиотске културе у јогурту побољшавају рад дигестивног система и јачају имунитет.

Пређашње студије које су испитивале значај сира и јогурта у исхрани показале су да су ове намирнице повезане са мањим ризиком да се оболи и од шећерне болести. Такође, ранија истраживања су показала да од две до три порције млечних производа на дан смањују ризик од стварања претканцерозних промена у дебелом цреву за 26 одсто.

Преполовите аеробно загађење

Лекови са ацетисалном киселином могу да преполове лош утицај загађеног ваздуха на плућа, показало је истраживање спроведено у сарадњи неколико америчких универзитета. Амерички научници су до овог резултата дошли испитујући здравље плућа и употребу ових медикамената код око 3.000 људи, али нису успели сасвим да открију зашто они ублажавају последице загађеног ваздуха на функцију плућа и њихово здравље.

- Наша студија сугерише да ови лекови спречавају честице из загађеног ваздуха да се везују за плућно ткиво - рекао је др Ксу Гао, вођа истраживања са Универзитета Колумбија. - Наравно, то не значи да не би требало избегавати загађен ваздух, али тамо где то није могуће ови лекови би могли да се користе превентивно, али само по савету лекара. Ранија испитивања су утврдила да сличан ефекат на здравље плућа може да има и група витамина Б.