НАЈВЕЋА модна манифестација у југоисточној Европи, Serbia Fashion Week, по 13. пут одржана је у Новом Саду, од 9. до 14. октобра. Током шест вечери публици су се представили домаћи, али и инострани дизајнери, приближавајући нам, кроз колекције, своју визију трендова за јесен-зиму 2019/2020. године. Виђене су креације више од 20 учесника, а заједничка порука готово свих могла би да буде: "носите јарке боје, провидне делове одеће, чипку, нашивене детаље, цветне дезене, светлуцаве материјале, бауш рукаве, дуге огртаче и хаљине са шлепом, као и оне које откривају леђа". Када се испред свега наведеног стави реч "ретро", добија се најприближнија слику онога што ће се носити у сезони пред нама.

Инспирисан турском и српском историјом и културом био је српски дизајнер Ненад Бркић, који је сатеном, чипком, тилом и кепером желео да своје моделе учини умерено провокативним, док је његова колегиница из Црне Горе, Тијана Меденица, представила женствену и елегантну колекцију, обогаћену гламурозним детаљима попут перја, перлица и богатог ручног рада. Крзнене моделе "донео" је бренд Saga Greek furs. Истакли су се дугачки модели бунди за мушкарце, као и нешто спортскија, краћа верзија, са капуљачом. Заступљене су све нијансе сиве, као и двобојне или тробојне, бледо розе и светло браон бунде, са широким рукавима.

Женственост и сексепил настојала је да споји наша креаторка Владана Радосављевић, на својој првој модној ревији. Према њеним речима, модели су намењени женама старијим од 30 година, а дуге хаљине, махом тамне боје, чипка, сатенске врпце и машне, оно је што обележава њену колекцију. Сестре Мира и Божица Цветковић, кроз своју робну марку MB Contur, промовисале су дуге коктел хаљине са шлепом, дубоким шлицом, уздужно отвореним деколтеом, асиметричним бретелама, вишеслојним воланима или бауш рукавима на мини-хаљинама. Нешто потпуно супротно представила је словеначка дизајнерка Сања Величковић, ведрим комбинацијама јарких боја, од циклама и зелене, преко тегет и лимун жуте, лежерних, неспутавајућих кројева, са мантилима дужине до колена и геометријског принта, широким панталонама које се сужавају при листовима, "Сара Кеј" шеширићима за кишу... Пудер розе, светло сива и светлуцаво сребрна боја обележиле су колекцију Сузане Перић, као и шортсеви, па хаљине обогаћене цирконима, перлама, перјем, провидним пуф рукавима или асиметрично постављеним воланима. Везени, цветни мотиви, налик на јапанске, најчешћи су мотив на хаљинама српске дизајнерке Наташе Перковски Аџић. Она честим имплементацијама црвене, тегет, беле боје, као и тила, чипке и дубоког "ве" изреза на леђима наглашава женственост и романтичност.

Тара Катарина, Бата Спасојевић, Марија ШабићЗа бренд "Мартини Весто" поново је креирао Бошко Јаковљевић у, како каже, "топлим бојама Африке", са понеким принтом инспирисаним шарама животиња са овог континента. Мушка одела са панталонама до чланка, јарке боје, капе, сомот, плиш и лежерне рол крагне, уз капуте (и у жутој боји) до колена, чине добро обученог мушкарца из Јаковљевићеве призме, налик модерним дасама из 70-их година прошлог века. Нешто краће су женске панталоне, високог струка, које се савршено слажу уз дуже, комотне сакое или кошуље чији је предњи крај увучен у њих, а задњи се пружа скоро до половине листова. Дух Француске високе моде донео је чувени дизајнер Емерик Франсоа, стављајући нагласак на корсете, изразито дуге огртаче, наглашен висок струк, упечатљиве комбинације црне и љубичасте или розе боје, уз раскошне материјале.


Сузана Перић/Фото Драган Тинтор

Младалачко шаренило боја и облика приказала нам је 13-годишња Тара Катарина Ћирковић, која је са својом колекцијом претходно наступила, као најмлађа креаторка, на овогодишњој Париској недељи моде.


Saga Greek furs/ Сузана Перић

Дуги огртачи са шлепом допали су се и нашој дизајнерки Марији Шабић, која их је комбиновала са делимично провидним горњим или доњим деловима одеће, чупавим материјалима, бауш рукавима и "ве" изрезима на леђима. Целокупну нову колекцију, чији је "женски" део представио недавно у Паризу, Бата Спасојевић презентовао је публици Српске недеље моде кроз своје - донекле футуристичко, а неретко кобиновано са духом прошлих времена - виђење свакодневног облачења. Рајсфершлуси, капуљаче, чипка и изазовни шлицеви, кључне су речи за ову колекцију, дизајнера који је већ 25 година присутан у свету моде.