Смрдибубе или смрдљиви мартин се последњих година појављују у великом броју.


Штитасте стенице су велика породица, а најпознатији је смрдљиви мартин или смрдибуба. За ове стенице је карактеристично да излучују материје непријатног мириса, који остаје на плодовима воћа и поврћа.СУЗБИЈАЊЕ СМРДИБУБА


Најчешће се за сузбијање препоручују хемијска средства, али је проблем што се стенице веома брзо навикну на хемикалије. У борби против смрдибуба користе се бројни природни препарати, који нису шкодљиви за људе и околину. У органској производњи дозвољени су препарати на бази пиретрина, употреба паразита

Trichopoda pennipes и Trissolcus basalis које паразитирају јаја и ларве, а веома су се добрим показали и природни препарати од луковине, чили паприке или горушице.ПРЕПАРАТ ОД ЛУКОВИНЕ (ЉУСКЕ ЛУКА)


Узети 200г луковине, прелити са 10л вреле воде и оставити током пет дана. Након овог периода процедити и добијену течност користити за третирање биљака. Код веома јаког напада, третирања се могу понављати сваки дан (до три пута у току дана) у периоду од пет дана. Исто можете применити и у вашој кући уколико се велики број ових буба појави на прозорима, завесана или се увуку у вашу гардеробу.


ПРЕПАРАТ ОД ЧИЛИ ПАПРИКА


За припрему овог препарата узети 100г чили (љутих) паприка и уситнити их. Уситњену паприку прелити са 1л воде и кувати током једног сата на лаганој ватри у поклопљеној посуди. Овако прокувана течност се остави током два дана, а након тога се процеди. За третирање узети 100мл добијене течности и разредити са 10л воде. Погодно за терасе, веранде, подруме…ПРЕПАРАТ ОД СЕМЕНА ГОРУШИЦЕ


Семе горушице самлети у прах. Потребно је 0,5 кг праха горушице прелити са 0,5л вреле воде, добро измешати и оставити да се охлади. Течност процедити и досути 9,5л воде да укупно имате 10л течности којом третирате нападнуте биљке.


Смрдибубе не подносе мирис белог лука и нане. Садите их што више у близини поврћа и користите за припрему препарата за третирање. Њихови природни непријатељи су гуштери, осе и птице.


Ово су биљне штеточине и не нападају људе. Стамбени простори им служе да се сакрију од хладноће. Потребно их је избацити напоље, али их не треба убијати. Нападнуте смрдибубе излучују свој смрад. Највише ће да смрде ако их убијете и зато их је боље живе избацити. Најбоља заштита је постављање мрежице на прозоре, која ће спречити да уђу у унутрашње просторе.

(srbijadanas.com)