Шкорпију одликује огромна астролошка симболика, која може ићи из крајности у крајност. Владар је смрти и поновног рађања, загробног живота и свега што је окултно, гробља, присиле и магије, страсти и пожуде, секса и перверзије, масовних гробница, опсесије и фанатизма... Овај знак је симбол свих ратних разарања, тероризма, пљачки и криминала.

У природи - ово је атомска енергија. И река, која умире својим уливањем у другу и трансформацијом постаје још јача и већа. То су и змије, отровни инсекти и све животиње које живе испод површине тла. А у окултној симболици - духови, вештице, црномагијаши, хипнотизери и секташи. Ово су и сва гробља, депоније смећа и стратишта.

Огромну симболику овог знака је тешко набројати а да се не пропусте важни детаљи који у свакодневном ритму наших живота играју важну улогу.

На људском телу влада гениталним органима, бешиком и дебелим цревом. У мунданој астрологији овај знак представља муслимане и Роме.

На личном нивоу, острашћеност, љубомора и посесивност основне су одлике Шкорпије. Фиксни знак, који не трпи никакве компромисе и промене, може бити веома изазован уколико његови припадници не пронађу вентил кроз који ће се празнити енергија дата им рођењем. Реч је о људима који током живота бар једном морају себе да доведу у смртну опасност. Несвесна фанатичност их тера у разне ситуације којима могу да угрозе не само своју егзистенцију и људе око себе, већ и сопствени живот, како физички тако и психички. Способни су да смрти погледају у очи, штавиште, да јој свесно иду у сусрет. Одличан знак за хирурга, али може дати и гробара, проститутку или убицу. О томе, како ће се ова енергија одразити у личном хороскопу, говори распоред поља и осталих планета. Ипак, и "најблажи" представници овог знака кад-тад ће показати макар трагове опсесивне љубоморе, опасне љутње и бескомпромисне воље. Јака Шкорпија у нечијем хороскопу може дати и врсног патолога, гинеколога, хирурга чврсте руке, храброг ратника или челичног војсковођу који моћ демонстрира суровом силом.

Лош положај у наталном хороскопу и неповољно дејство Плутона и Марса описује деструктивну личност, тешког животног пута, љубоморну и опсесивну. Тешко подноси критике, а поразе трагично прихвата. Деца и млади са наглашеном Шкорпијом склони су самоповређивању, како случајним незгодама, тако и намерним посекотинама којима себе несвесно кажњавају.

Здравље овог знака може бити јако угрожено, јер су Шкорпије склоне потискивању осећања дубоко у себе. Своје слабости вешто сакривају, јер не верују другим људима. Помоћ тешко траже - за њих је то одраз немоћи и пораза. Све ово резултира великом нервном напетошћу због које нису реткост и запањујуће хистеричне епизоде.


МЛАДЕЖ

Особе које су у подзнаку Шкорпија, на лицу обавезно имају видљив ожиљак или младеж. Осим тога, имају карактеристичне очи, из којих услед емотивне узбурканости може да блесне злослутан поглед убице. Не морају бити лепи, али су, без изузетка, магично привлачни.