Feljton

Slutim izgubljeni rat

Milošević neće da prihvati briselski ultimatum, uverava me da je optimista, a ja ovaj 17. decembar doživljavam kao jedan od najnesrećnijih datuma za sebe u 20. veku. Na dan Staljinovog rođenja u Kazahstanu, proglašen je nestanak Sovjetskog Saveza.


DOBRICA ĆOSIĆ: PIŠČEVI ZAPISI (1981-1991) Predhodni nastavci

1. Kosovo treba podeliti

Srbi na Kosovu ne mogu da izdrže šiptarski teror. Oni će bežati i prodavati imanja. Kosovo će za deceniju - dve postati albanska zemlja. Ako nismo spremni ponovo da oslobađamo Kosovo, a nismo spremni, treba ga podeliti s Albanijom.

2. Istorija zaravnila rovove

Sa idejama i ideologijama iz građanskog rata - četničkim i partizanskim, nijedno životno pitanje našeg naroda ne može da se rešava.

3. Odlazak Leke Rankovića

Tragičan heroj srpskog boljševizma, najznačajniji srpski komunista Titove epohe, istinski odan Komunističkoj partiji i Titu. Aleksandar Ranković Marko odneo u grob tajne koje je želeo da mi poveri.

4. Golgota Jovana Raškovića

Rašković je u duhu bio mirotvorac, a u politici moralist, i čovek kompromisa. Nije ga podržao niko iz Hrvatske politike, a ni iz

5. Haranga protiv SANU

Forumi Saveza komunista Kosova, Srbije i Jugoslavije i njihova štampa nastavljaju ideološku kampanju protiv

6. Paraga svedoči protiv Srba

Vođa militantne šovinističke Stranke prava zaboravio na angažovanje Dobrice Ćosića oko njegovog oslobođenja iz zatvora, i stao na albansku stranu. Budući vođa hvatske garde crnokošuljaša kovao hrvatsko-albansko bratstvo u borbi protiv Srba

7. Paljba po predlogu promena

A na naš

8. Država izneverenih očekivanja

Vili Brant je insistirao da dođem u Beč da razgovaramo, rekao sam da završavam roman i da pre druge polovine januara ne mogu da dođem, a Brant je uzviknuo:

9. Kraj partije i države

Kraj Saveza komunista Jugoslavije je i kraj SFRJ. Izmešane i zamešane, izuzimajući Slovence, nas nijedan bog ne može pravično razgraničiti. Da li će sadašnji i budući tirani shvatiti da njihova moć ima samo kriminalan kraj?

10. Povratak u XIX vek

Mi ponovo moramo da stvaramo svoju državu, da stvorimo takvu Srbiju u kojoj će svi Srbi na planeti videti svoju otadžbinu. Ulazak u Evropu podrazumeva i više kapija i više uslova.

11. Bosna iz tri dela

Radovan Karadžić, s kojim od osnivanja SDS i njegovog izbora za predsednika često razgovaram telefonom o tome kako da se izbegne građanski i etnički rat u Bosni.

12. Alija neće zajedno

Gospodine Izetbegoviću, nemojte da se delimo, izmešani smo i uslovljeni jedni drugima, dajte da sačuvamo zajedničku državu. Lider bosanskih Muslimana je ostao u čvrstom ubeđenju da je za muslimanski narod najbolje da ima svoju samostalnu državu.

13. Partija bez budućnosti

Socijalistička partija na vlasti nema svesti, snage i volje da izvrši radikalnu demokratizaciju društva. To je konzervativna i u mnogo čemu reakcionarna politička partija, koja ne može da se izvuče iz titoističke matrice i idejne osnove SK.

14. Država koje nema

Na ovu konstataciju uglednog književnika, Slobodan Milošević postavlja pitanje: "Kako ne postoji Jugoslavija?" "Jugoslavija je, Slobodane, tročlana državna zajednica, dva člana su istupila - Hrvatska i Slovenija, ostala je Srbija."

15. Opet zbegovi na Kozari

Na Baniji i Kordunu Srbi u zbegovima, uplašeni proustaškim "zengama", koje nastupaju ka teritoriji na kojoj žive Srbi. Franc Bučar i Dimitrije Rupel izložili su mi namere da uspostave neposredne odnose sa Srbijom.

16. Lukava ponuda Slovenaca

I ovom incijativom Slovenci dokazuju da su vrlo sposobni i lukavi političari. Tom malom narodu mora se priznati politički dar, veština i lukavstvo da pobede Srbe i razore Jugoslaviju.

17. Nepravda je pravo sile

Ali Srbi na tu istinu ne pristaju, to ih čini i velikim i nesrećnim narodom. Zašto su Srbi posle dva veka borbe za svoju državu i dve pobede u svetskim ratovima, ostali bez države.

Svi feljtoni
Prikaži 10 vesti Prikaži sve vesti

Da li dovoljno i na pravi način odajemo počast herojima Drugog svetskog rata?