Feljton

Krcun preti sudom

Jednog dana među zatvorenike obreo se Slobodan Penezić Krcun, šef Udbe, i gledajući fotografiju kralja Petra okačenu na zid reče: **E, neće se vala nikad vratiti u zemlju**.


SRPSKE STRANPUTICE Predhodni nastavci

1. Kobne zablude ujedinjenja

Kako je moguće da čitav srpski narod u 1. decembru 1918. vidi najslavniji datum svoje istorije, najveći uspon u životu jedne mnogostradalne nacije, najpotpunije ostvarenje svih svojih ideala, snova, želja i nadanja?

2. Kadar nije kadar

Najgori kadar, politički zatrovan, poslat je kao zamena jednog savršenog birokratskog aparata koji je stvorila Austrija, što je škodilo i državnom autoritetu i srpskom imenu.

3. Hrvati traže otcepljenje

Nije prošlo ni tri meseca od ujedinjenja, a Radić predaje 150.000 potpisa za otcepljenje Hrvatske od Jugoslavije. Rastrojstvo Srba i haos u Jugoslaviji kulminirali prolivanjem krvi u Skupštini 20. juna 1928. godine.

4. Anatema protiv vlade

Kada je **krvava litija** pošla ulicama Beograda, Ministarstvu unutrašnjih poslova je mene i nekolicinu poslanika optužilo da smo glavni raspirivači mase i harangeri subverzivnih i komunističkih elemenata.

5. Koreni fatalnih podela

Muslimani za koje se zna njihovo srpsko pravoslavno poreklo izjašnjavaju se kao Hrvati, a oni za koje se zna da su turskog porekla deklarišu se kao Srbi.

6. Velike greške Srba

Mi Srbi hteli smo da Muslimanima **Gorski vijenac**, Sveti Sava, **Boj na Kosovu** i narodna pesma u kojoj se seku turske glave budu isto tako dragi kao i nama.

7. Revizija starih zabluda

Nas Srbe vređa kada se zločini četnika nad Muslimanima izjednačavaju sa ustaškim; ovde je to radila ogorčena gomila, a tamo organizovana državna vlast, sa poglavnikom i velikim županima na čelu.

8. Istina o ustaškim progonima

Stotinak hiljada pobijenih, stotine hiljada iseljenih, preostali bez vođe pokatoličiće se, govorio je banjalučki župan Viktor Gutić. Putem Memoranduma Evropa je saznala šta se dešava sa nesrećnim srpskim narodom u NDH.

9. Bezumni zločin ustaša

Ministri Pavelićeve NDH javno su govorili da će trećinu Srba pobiti, trećinu iseliti, a trećinu pokatoličiti i tako iskoreniti dva miliona Srba iz Hrvatske, navodi se u Memorandumu Srpske pravoslavne crkve.

10. Zatrti Srpski trag!

Srpskom gnezdu u Prnjavoru poručujem da ću ja doći i očistiti to srpsko gnezdo, ja ću ubijati a vi ćete za mnom, grmeo je dr Viktor Gutić, stožernik iz Banjaluke.

11. Život za - pomirenje

Za ideju pomirenja, stišavanja strasti i ublažavanja bratoubilačkog rata, ne žalim da izgubim glavu, ali da je izgubim umešan u bratoubilački rat i međusobno istrebljenje, bilo bi mi žao.

12. Protiv osude komunista

Mitropolit Josif i Sveti Sinod bili su stanovišta da su SPC sva njena deca jednako draga i da ona ne može ulaziti u međusobna obračunavanja.

13. Vlada bira patrijarha

Posle smrti patrijarha Gavrila, najozbiljniji kandidat za tu dužnost bio je mitropolit Josif, ali je za režim on bio persona non grata. Pritisak vlasti, naročito UDBE, da se za prvu ličnost SPC izabere Vikentije.

14. German po meri vlasti

Greške učinjene na početku svog delovanja Patrijarh German je svojim kasnijim radom znatno ispravio. Energično protiv pokušaja da se prizna autokefalnost Makedonske crkve.

15. Nesloga od – Kosova

Sećanje na patrijarha - Varnavu, Gavrila, Vikentija, mitropolita Zimonjića, Josifa Cvijovića, Nektarija Krulja... Podeljeno na koterije, sveštenstvo je sklono intrigama, pa i protiv Patrijarha, ma ko to bio.

16. Ponuda nove vlasti

Nekoliko dana po oslobođenju Beograda uhapšen sam jer su komunisti bili ubeđeni da znam mnogo o Dražinim ljudima.

17. Sloboda u – zatvoru

Uspelo nam je da iz apsane pošaljemo pismo mitropolitu Josifu, ali je UDBA saznala za sadržaj pa smo nastavili pod još rigoroznijim zatvorskim režimom.

Svi feljtoni
Prikaži 10 vesti Prikaži sve vesti

Da li dovoljno i na pravi način odajemo počast herojima Drugog svetskog rata?