PROJEKTNU dokumentaciju za izgradnju prvog groblja za kućne ljubimce u Bloku 51 na Novom Beogradu izradiće Saobraćajni institut CIP. Posle dva neuspešna tendera, "zeleno svetlo" za posao projektovanja vredno čak 2.775.0000 dinara dobila je najveća srpska projektantska kuća.

Inicijativa o izgradnji večnog počivališta za kućne ljubimce, stara skoro dve decenije, krajem 2017. godine konačno bi mogla da bude sprovedena u delo. Saobraćajni institut CIP u narednih godinu dana radiće na izradi urbanističkog projekta, a već u avgustu sledeće godine Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda mogla bi da raspiše tender za izvođače radova na izgradnji prvog legalnog groblja za kućne ljubimce.

Plan je da groblje ima oko 2.200 grobnih mesta, prostor za rozarijume i kolumbarijume, "vrt sećanja" za rasipanje pepela i spomen park namenjen za životinje iz zoo-vrta.


200.000 SAMO U BEOGRADU

PREMA poslednjim procenama, u Beogradu ima oko 200.000 kućnih ljubimaca koje vlasnici najčešće sahranjuju u dvorištima, gradskim parkovima ili šumama oko grada. Novoizgrađeno groblje kućnih ljubimaca biće u nadležnosti "Veterine Beograd", a na ovoj površini će moći da budu sahranjene sve vrste životinja. Uz adekvatnu novčanu nadoknadu vlasnika, pravo na grobno mesto imaće ljubimci s teritorije cele Srbije.