IZGRADNjA groblja za kućne ljubimce sve je izvesnija, iako određeni administrativni problemi usporavaju proces dobijanja dugo iščekivanog večnog počivališta. Posle više od dve decenije od prvog pomena ove ideje, realizacija je moguća naredne godine.

Projektovanje groblja za kućne ljubimce, koje će se nalaziti u Bloku 51, na Bežanijskoj kosi, povereno je Saobraćajnom institutu CIP. Groblje za životinje nalaziće se na površini od 1,5 hektara i imaće 2.000 grobnih mesta, ali do ostvarenja ovog cilja, ideja mora proći niz birokratskih i administrativnih prepreka. Iako najavljeni za novembar ove godine, obećano je da će radovi na izgradnji započeti početkom naredne.

- Geodete su zasada obavile snimanje i sve što je bio njihov posao, a trenutno se čekaju određene urbanističke potvrde - kaže Snežana Voštinarov, veterinar i saradnik u izradi projekta. - Ipak, koliko se čekalo na ovaj važan projekat i više sam nego optimistična, jer konačno vidim obrise onoga što će nastati vrlo brzo.

Prema rečima naše sagovornice, papirologija je trebalo da bude završena početkom februara, međutim prva kašnjenja se već naziru. Do novembra je planirano da se dobiju sve potvrde i dozvole, a prvi radovi počeli bi naredne godine.

PARCELE I ZOO-VRTU POSEBAN deo ovog groblja trebalo bi da bude namenjen i uginulim stanovnicima Beogradskog zoološkog vrta. Ovo će biti svojevrstan spomen-park, kako ove životinje ne bi bile zaboravljene, a neće nedostajati ni kompletna infrastuktura sa pristupom, parking-mestima i propratnim sadržajima.

- Kada sve bude gotovo počećemo medijsku kampanju i edukaciju vlasnika ljubimaca, jer je prava šteta da se ne iskoristi data prilika. Maksimalno ću se zalagati za najniže cene, bar na obodnim delovima groblja, kako bi penzioneri, ili oni sa nižim primanjima imali podjednake šanse za svoje ljubimce - kaže Snežana Voštinarov.

Propisno sahranjivanje kućnih ljubimaca, osim za njihove vlasnike i emotivnu povezanost, važno je jer se procenjuje da u gradu ima oko 200.000 kućnih ljubimaca, te da se sahranjivanje ne vrši na adekvatan način. Ovo bi sprečilo pokopavanje životinja u dvorištima, šumama i zapuštenim parkovima.


AKCIJA "ZOVA"

ČASOPIS "Zov", koji izdaje naša kompanija, pokrenuo je akciju "Večna kuća za ljubimce", u okviru koje objavljuje razgovore sa stručnjacima na ovu temu, u cilju ubrzanja procesa realizacije projekta.