ZBOG problema sa neraščišćenim imovinskim odnosima, druga faza izgradnje fekalnog kolektora "Jelozovac" se odužila, ali bi, prema najavama iz Grada, trebalo da bude završena do kraja godine. Na taj način rešiće se decenijski problem sa septičkim jamama i odvodom fekalija, koji muči meštane voždovačkih naselja - Jajinaca, sela Rakovica i dela Kumodraža.

PROČITAJTE JOŠ - Izgradnja jelezovačkog kolektora

Kako navode u gradskoj upravi, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju ugovorila je izvođenje radova, ali se čeka završetak postupka u vezi sa imovinom.

- Pred nadležnim organom opštinske uprave GO Voždovac u toku su postupci rešavanja imovinsko-pravnih odnosa za trasu kolektora, odnosno ustanovljavanje službenosti prolaza na delovima katastarskih parcela preko kojih prelazi trasa kolektora - kažu u gradskoj upravi. - Direkcija je tokom poslednje dve godine izvela radove na izgradnji deonice jelezovačkog kolektora, dužine oko 900 metara, a preostala deonica za izgradnju dugačka je oko 2.700 metara.

I u Opštini Voždovac očekuju skori završetak radova.

- Na tom potezu imamo oko 5.000 septičkih jama - kaže za "Novosti" Aleksandar Savić, predsednik Opštine Voždovac. - Za oko 95 odsto parcela je urađena eksproprijacija, a ostao je još jedan predmet za koji bi vrlo brzo trebalo da se daju izjave. Gotovo sva rešenja su pravosnažna i očekujemo da završimo sa tim. Izabran je i izvođač, ali smo imali velikih problema jer je bilo mnogo vlasnika, koje smo teško našli, pa je postupak potrajao. Ova procedura, koja traje tri godine, biće privedena kraju.

GLAVNI ODVODNIK OTPADNIH VODA

Jelozovački kolektor je glavni odvodnik upotrebljenih voda za naselja duž Jelezovačke doline, od uliva u Banjički kolektor, kroz naselje Jajinci i Miljakovac 3, sve do Spomen-parka "Jajinci". Upotrebljene vode iz kolektora "Jelezovac" ulivaju se u Banjički kolektor i dalje idu Topčiderskim kanalizacionim sistemom, dok se kišne vode usmeravaju u Jelezovački potok.