NAJLEPŠI pogled sa Kalemegdana više neće biti sa kamene ograde i sa klupica pod četinarima - već iz stanice gondole. Zbog pripremnih radova koji su planirani na trasi buduće žičare, koja će se graditi od maja i spojiti Kalemegdan i Ušće, radnici su počeli da seku zimzelena stabla na šetalištu kod beogradske Tvrđave. Uskoro će biti uklonjena i kamena ograda, gde će biti izgrađena ulazna, odnosno izlazna stanica gondole.

Kako su za "Novosti" rekli iz JP "Skijališta Srbije", koje je nosilac projekta, tokom rada gondole nema mesta nečemu što bi na neki način moglo ugroziti bezbednost ljudi.

PROČITAJTE JOŠ - Gondolom od Ušća do Kalemegdana za 5 minuta


- Planirana je seča stabala na trasi gondole u širini zaštitnog pojasa od 16 metara - kažu iz JP "Skijališta Srbije". - U skladu sa tim izrađen je geodetski elaborat, kako bi se ispoštovale sve procedure oko dobijanja saglasnosti za seču. Tokom rada gondole ne sme biti nikakvih prepreka koje mogu ugroziti transport putnika na instalaciji, tako da se ne planira sadnja drveća na trasi gondole. U skladu sa uslovima nadležnih institucija, predviđeno je podizanje zasada, kao kompenzacija za uklonjenu vegetaciju.

Prema njihovim rečima, polazna tačka na Kalemegdanu biće povezana sa postojećim stazama na padini, budućim planiranim prilazima rampi i pešačkom pasarelom, koja je trenutno u prvoj fazi izgradnje.

PROČITAJTE JOŠ - Radojičić: Izgradnja gondole u maju, Beograd više neće biti isti (FOTO)


- Lokacija za stanicu na Kalemegdanu određena je Planom detaljne regulacije, a biće u onom delu gde nema zidina tvrđave. Planira se uklanjanje kamenih ograda koje su izgrađene posle Drugog svetskog rata, a sve u skladu sa uslovima nadležnih institucija.

foto K.Mihajlović

Glavni sadržaji, navode, biće na drugoj strani reke. Na stanici Ušće, u budućem staklenom objektu planirani su lokali za prodaju sportske opreme, ugostiteljski prostor i upravno-tehničke prostorije JP "Skijališta Srbije", koji su upravljači gondolom.

Tužna slika na Kalemegdanu u utorak. Čuveno drvo koje je u vrelim danima nudilo hlad svojom širokom krošnjom, oko kojeg su penzioneri nedeljom igrali kolo - isečeno je u delove. Više nema ni četinara ispod kojih su stariji igrali šah, mladi sedeli i pevali uveče, parovi se sastajali. Turisti i svi beogradski gosti više se neće naslanjati i fotografisati na kamenom zidiću, odakle puca pogled na reke i ceo grad. Tu će se ubuduće naplaćivati karte za impresivni pogled na Beograd, koji će, očigledno, biti moguć jedino iz gondole.

foto K.Mihajlović

Slična sudbina zadesiće i park Ušće, gde će oko početnog punkta žičare biti posečena stabla u pojasu od 16 metara. Radnici su u utorak ujutro počeli da uklanjaju listopadna stabla, na delu kod Brankovog mosta, odmah pored poligona za skejt-vožnju. Građani prestonice u utorak su negodovali zbog ovog poteza, postavljali su fotografije posečenog drveća na društvenim mrežama uz poruke da se "uništavaju pluća i simboli grada".

VREDNOST 1,8 MILIJARDI DINARA

RADOVI na izgradnji gondole, prema najavama nadležnih, trebalo bi da budu gotovi krajem tekuće godine. Trasa žičare između Ušća i Kalemegdana biće dugačka kilometar, imaće 25 kabina i prevoziće oko 3.000 putnika na sat. Ova investicija je vredna 1,8 milijardi dinara, od čega će 600 miliona obezbediti Grad Beograd, a ostatak Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.