TURISTIČKI autobusi koji putnike odvoze na letovanje polaze sa različitih lokacija u gradu od kojih se jedino za "Lastinu" stanicu, koja se nalazi na auto-putu Beograd - Niš iza naselja Medaković 3, zna da ima dozvolu, dok su ostale polulegalne. Tako, prevoznici putnike iz prestonice odvoze sa Beogradskog sajma, ispred Muzeja 25. maj, sa BAS-ove stanice, Dorćola...

Dok parking kod "Štark arene", koji se pominje kao polazište za turističke autobuse ne počne da funkcioniše, turistički prevoznici "ukrcavaju" Beograđane na različitim mestima u gradu.

SP "Lasta" od maja prošle godine, prema postignutom dogovoru sa Sekretarijatom za saobraćaj i JUTA, dozvoljava turističkim autobusima da odvoze i dovoze putnike na njihovom parkingu. Javnim gradskim prevozom do "Laste" mogu da stignu samo sugrađani linijom 70 sa Bežanijske kose i brojem 38 od Šumica, dok su ostali prepušteni sebi.

Reporteri "Novosti" su u nedelju u poslepodnevnim časovima obišli Beogradski sajam sa kojeg je jedan autobus krenuo ka Grčkoj.

- Krećemo sa Sajma jer su ukinuta stajališta koja su nekad postojala. Parking kod Sava centra nije praktičan jer je blizu kolovoz. I parking kod "buvljaka" je ukinut, pa se turističke agencije i autoprevoznici snalaze tako što plate ulaz na parking gde preuzmu svoje putnike. Sajam je pristupačan, a ljudi imaju toalete i kafić na raspolaganju - objasnili su, za "Novosti", iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije JUTA.


PROČITAJTE JOŠ - Na more sa "Lastinog" parkinga


Turističke agencije našle su rešenje da svoje putnike koje ne preuzimaju kod "Laste" čekaju na parkinzima čiji ulaz uredno plaćaju. Na Beogradskom sajmu cena ulaza za autobuse je 300 dinara.

- Svako stajalište autobusa mora da odobri Sekretarijat za saobraćaj - kaže za "Novosti" Miodrag Popović iz Turističke organizacije Beograda. - Sekretarijat određuje koje lokacije smeju da se koriste i to su obično mesta koja imaju parking.


PROČITAJTE JOŠ - Terminal za autobuse: Od "Arene" pravo na more 


DALEKO JE "LASTA"

MIŠLjENjA turističkih agencija koja koriste "Lastin" parking su podeljena. Dok jedni kažu da putnici negoduju zbog udaljenosti ove stanice od njihovih domova, ali i centra grada, koja iznosi 10 kilometara, drugi kažu da se njihovi korisnici ne žale.