BRONZANA skulptura "Partizanski kurir", koju su prošle nedelje nepoznati počinioci oborili ispred Sportskog centra "Šumice", dobiće novo postolje. U planu je sanacija postolja, nakon koje će se kip vratiti na svoje mesto - rekli su za "Novosti" iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove.

Ove poslove realizovaće Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i nadležnim službama GO Voždovac.

Postolje skulpture postavljeno je na javnoj zelenoj površini koju održava JKP "Zelenilo Beograd".


PROČITAJTE JOŠ: Srušen kip ispred "Šumica"

- Skulptura je nakon incidenta prebačena u prostorije JKP "Zelenilo Beograd" kako bismo je zaštitili od potencijalnih lopova, koji bi hteli da je rastope zbog materijala - kaže za "Novosti" predsednik Gradske opštine Voždovac Aleksandar Savić.

"Partizanski kurir" je delo vajara Stevana Bodnarova i napravljen je u nekoliko primeraka. Predstavlja partizanskog borca kurira sa kačketom i puškom na leđima, a primerci su postavljeni 1954. godine u Stolicama kod Krupnja, pored kuće gde je 1941. godine održano savetovanje Vrhovnog štaba, u krugu Muzeja Jugoslavije kod "Kuće cveća" na Dedinju i ispred Sportskog centra "Šumice" na Voždovcu.


NEOŠTEĆEN

Skulpturu, za koju se smatra da teži oko 200 kilograma, pad nije oštetio - potvrdili su za naš list iz nadležnog sekretarijata.