VODA iz gradskog vodovoda može se koristiti za piće i pripremanje hrane u svim naseljima na levoj obali Dunava, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. On je istakao da je posle saniranja posledica poplava koje su 24. juna zahvatile naselja Borča, Ovča, Krnjača, Kotež i Padinska skela i dobijenih informacija o završenom postupku asanacije terena, urađeno vanredno laboratorijsko ispitivanje vode i pooštren epidemiološki i sanitarno-higijenski nadzor.

Pročitajte još - Vesić: Voda na Paliluli od sada i za piće

- Na osnovu svih dobijenih rezultata i prikupljenih podataka, Gradski zavod za javno zdravlje doneo je mišljenje da se voda iz mreže vodovoda na području Palilule može koristiti bez ograničenja, za piće, pripremu hrane i ostale sanitarno-higijenske potrebe - rekao je Vesić. - Stručne službe Gradskog zavoda za javno zdravlje će nastaviti vanredni, pooštreni epidemiološki i sanitarno-higijenski nadzor na ugroženom području.

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju najavio je suzbijanje odraslih formi komaraca iz aviona za četvrtak. Akcija će se obaviti na osnovu naredbe Štaba za vanredne situacije, a po odobrenju Grada. Ako meteorološki uslovi dozvole, plan je da se suzbijanje odvija na teritoriji leve obale Dunava i u Obrenovcu.

Planirano je da se akcija suzbijanja obavi od 17.00 do 21.00.

LOKACIJE

PET aviona zaprašivaće teritoriju od 10.000 hektara, i to u Borči, Ovči, Krnjači, Malom raju, Bloku braće Marić i Branka Momirova, Popovoj bari, Kovilovu, Glogonjskom i Jabučkom ritu. Biće obuhvaćeni i delovi naselja u Padinskoj skeli, Besnom foku, Vrbovskom i priobalju leve obale Dunava, od Crvenke do Malog raja.

Pokriće se i deo teritorije Obrenovca, Zabran, Zabrežje, Zvečka, Ušće, Skela, Belo Polje, Barič, Mislođin i Poljane.


Voda je pumpama izvlačena iz kanala Foto N. Skenderija