TOKOM cele godine stanovnici glavnog grada imaju priliku da besplatno koriste različite programe i edukacije namenjene svim uzrastima. Projekte u potpunosti finansira Grad Beograd pri čemu se sadržajno podjednaka pažnja pridaje seniorima i najmlađim sugrađanima. O svim programima i načinu prijavljivanja Beograđani se mogu informisati putem sajta Grada Beograda na adresi www.beograd.rs.

Sekretarijat za sport i omladinu tokom školske godine trudi se da ponudi programe za učenike svih uzrasta koji imaju edukativni i kreativni karakter i obuhvataju veliki broj radionca iz oblasti umetnosti, kulture i nauke.

Primera radi, u saradnji sa Univerzitetskim sportskim savezom Beograda organizovani su sadržaji za studente i to plivanje od novembra do decembra, ples od oktobra do decembra, kuglanje od kraja septembra do decembra, streličarstvo i basket.

Nadležni sekretarijat nije izostavio ni studente sa invaliditetom budući da je tokom godine uvedeno i besplatno plivanje za ove grupe.

Pročitajte još - Senior” kartica: Uštede na 200 lokacija

I Sekretarijat za privredu uključio se u finansiranje sadržaja za sugrađane u saradnji sa profesorima Poljoprivrednog fakulteta. Tako su obuke iz oblasti pčelarstva, organske povrtarske proizvodnje i voćarstva često tema besplatnih predavanja.

Posredstvom "senior kartice" koja je uvedena krajem 2017. godine penzionerima su omogućeni dodatni popusti za mnogobrojne zdravstvene usluge, u velikom broju trgovinskih lanaca, pozorištima i sportsko-rekretacionim centrima.

"HALO BEBA"

Sekretarijat za zdravstvo finansirao je program Gradskog zavoda za javno zdravlje. Reč je o telefonskom savetovalištu za mame, novorođenčad i njihove porodice koje je dostupno 24 sata, sedam dana u nedelji.

"NE - GOVORU MRŽNjE"

Kancelarija za mlade Grada Beograda sprovodi vršnjačku edukaciju u cilju borbe protiv rasizma i diskriminacije a sve u svrhu promocije različitosti i inkluzije manjinskih grupa. Program se sprovodi u deset prestoničkih srednjih škola.

"VIKI - SENIOR"

Penzioneri stariji od 65 godina osim što imaju pravo na besplatnu članarinu u Biblioteci grada Beograda, imaju pokrenut i besplatan kurs kompjuterske obuke. Trenutno se realizuje program i projekat "Viki - senior" u okviru kojeg se starija lica edukuju da postavljaju sadržaje na internet-stranici "Vikipedija".

Pročitajte još - Beograđani špartali muzejima

TURE KROZ MUZEJE

Korisnicima usluge Kluba penzionera nude se besplatne ture kroz sve muzeje u sastavu Muzeja grada Beograda, a kroz saradnju sa Gerontološkim centrom. Preko opštinskih organizacija za rad sa seniorima postoji usluga besplatnog vođenja kroz muzeje.

BAZA ZA ISTRAŽIVANjA

Velika baza podataka Muzeja grada Beograda na raspolaganju je studentima besplatno za sva istraživanja, izrade radova i slično. U okviru ovih programa akademcima su dostupni svi muzeji u sastavu Muzeja grada Beograda.

"BOJE AFRIKE"

Muzej afričke umetnosti, uz podršku Sekretarijata za sport i omladinu, tokom predstojećeg zimskog raspusta organizuje besplatan program za starije osnovce i srednjoškolce pod nazivom "Boje Afrike", kreativne radionice i izložbe radova. Program je osmišljen kao intenzivan mini-kurs.

DANI EVROPSKE BAŠTINE

Tokom septembra u prestonici se u okviru programa Dani evropske baštine organizuje niz besplatnih poseta kulturnim znamenitostima. Tradicionalno se otvaraju gradska zdanja, istorijske kuće, legati i drugi prostori koji tokom godine nisu dostupni za publiku i gde se priređuju posebni programi. Prijavljivanje se obavlja u informativnom centru Turističke organizacije Beograda.