Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić boravi u zvaničnoj poseti u Helsinkiju, glavnom gradu Finske, gde se sastao sa gradskim čelnicima i predstavnicima vladinih i nevladinih organizacija uključenih u koncept razvoja Helsinkija, a to je koncept gde je kvalitet života svih građana na prvom mestu.

Gradonačelnik je istakao da ovaj koncept podrazumeva sinhronizaciju gradskih aktivnosti kako u oblasti ekonomije, investicija tako i u oblasti socijalne zaštite.

On je poručio da je cilj njegove posete da se najbolja iskustva i primeri dobre prakse Helsinkija primene u Beogradu, preneo je Beoinfo.

Kao gradonačelniku učešće na ovakvim skupovima je korisno jer upravo ovaj koncept je i cilj naše dugoročne strategije da sve što radimo u Beogradu bude u funkciji kvaliteta života naših građana. Zato je i pokrenut veliki broj investicija u Beogradu, počev od putne i komunalne infrastrukture pa sve do socijalne zaštite, rekao je Radojičić.


PROČITAJTE JOŠ:
Zorana Mihajlović: Od 8. decembra BG voz i do Lazarevca

Od Helsinkija možemo mnogo toga da naučimo. Primena dobre prakse Helsinkija je od velike koristi za Grad Beograd, kazao je gradonačelnik.

Radojičić je dodao da je Finska najsrećnija zemlja na svetu prema izveštaju Ujedinjenih nacija, a 2018. i 2019. godine proglašena je i najboljim mestom za život.

n je podsetio da Finska izdvaja i značajna sredstva za istraživanja kako povećati dobrobit i kvalitet života svakog pojedinca, a sredstva izdvajaju i lokalne samouprave pa tako i Helsinki kao glavni grad.

Gradonačelnik je istakao i značaj podrške koju Finska pruža Srbiji za članstvo u Evropskoj uniji.

Finska je zemlja koja predsedava Evropskom unijom. Njena podrška je izuzetno značajna za Srbiju posebno sada kada je na čelu Saveta Evropske unije ali i kasnije na našem putu evrointegracijama. Zbog toga sam veoma zahvalan na njenoj pomoći u svim naporima koje Srbije ulaže u procesu pristupanja Evropskoj uniji, rekao je Radojičić.

Kao gradonačelnik nastojim da Beograd razvija međunarodnu saradnju jer često glavni grad može da ima i diplomatsku ulogu. Preko saradnje Beograda i Helsinkija kao glavnih gradova vidim unapređenje bilateralne saradnje naše dve zemlje, zaključuje gradonačelnik Radojičić.