GRADONAČELNIK prof. dr Zoran Radojičić obišao je u četvrtak "Novu dečju bolnicu" u Helsinkiju, izgrađenu 2018. godine po najsavremenijim standardima, kako bi se iskustva u izgradnji i radu ove ustanove primenila u realizaciji projekta "Tiršova dva".

- Želeo sam da dođem i da se upoznam sa ljudima koji su radili na projektu izgradnje ove bolnice i saznam koja su to dobra iskustva koja možemo slediti, ali i da se upoznam sa problemima sa kojima su se susreli, kako bismo ih mi izbegli - rekao je gradonačelnik.


"Nova dečja bolnica" u Helsinkiju koncipirana je na digitalnoj platformi koja podrazumeva olakšano kretanje pacijenata kroz bolnicu, tablete za pacijente u svakoj sobi i prelazak sa papira i olovke na digitalnu formu čuvanja podataka. Takođe, digitalizacija omogućava pacijentima i njihovim porodicama brže i opširnije informacije o lečenju kao i bolju komunikaciju sa osobljem bolnice.


PROČITAJTE JOŠ: Radojičić u Finskoj: Učimo od Helsinkija


- Svestan sam da je digitalizacija dug proces i da na njoj treba stalno raditi, ali je od izuzetne važnosti da "Tiršova dva" radi u najsavremenijim uslovima. Upravo zbog takvog pristupa u ovoj bolnici mali pacijenti i njihove porodice brzo završavaju procedure, na kojima se u drugim bolnicama dugo čeka - zaključio je Radojičić.


ID BROJ I LIK CRTANOG JUNAKA

ZANIMLjIVO je da mališani u dečjoj bolnici u Helsinkiju dobijaju kao ID broj i lik crtanog junaka, i na taj način osoblje može da prati njihovo kretanje.