MOLIM vas dva mesta za decu na srednjim vratima. Ispred je autobus 48, ako neko hoće da stigne. Jesmo li svi ušli, mogu li da zatvorim vrata?

Ovako pazeći na putnike, uz osmeh, lepu reč i ljubaznost, vozača Ljube Marinkovića (35) koji vozi autobus na liniji 35 od Novog Beograda do Lešća osvaja Beograđane već dve godine. I dok je pre izlazio iz kabine i molio putnike da ustupe mesto trudnici, ili dovikivao sugrađanima koji stoje na srednjim vratima da se zbiju kako bi svi ušli, od 1. septembra od kada svakodnevno vozi na liniji 35, koristi razglas. Kad to uradi, svi se nasmeju, nervoze nestane, pa svi lakše podnesu krcati autobus i stajanje na jednoj nozi. Osim osmeha za svakoga ko uđe u autobus, Ljuba kod sebe ima i slatkiše, kako bi se revanširao putnicima koji mu uvek ostavljaju čokolade i bombone.

- Kad sam prvi put seo za volan, shavatio sam da je to ono što me čini srećnim. - ovako za "Novosti" počinje svoju priču najomiljeniji šofer. - I svako bi trebalo da radi ono što voli. Treba širiti pozitivnu energiju, jer kakve su ti misli, takav ti je život. Time se vodim. Zato volim da ugodim svojim putnicima, a najveća nagrada su mi njihovi osmesi. Moj uspeh je kada kažu da su ušli besni u autobus, a izašli s osmehom.

PROČITAJTE JOŠ - VOZAČ GSP PUŠTAO DEČJE PESME PREKO RAZGLASA: Ceo autobus uspavljivao bebu

A nema putnika koji se ne nasmeje na Ljubine šale, ili kada sve zamoli da se zbiju kako bi svi putnici na stajalištu ušli, uz obećanje da će im pustiti muziku.


- Jednom je jedna devojka stidljivo jela picu u autobusu. Bila mi je tako slatka, pa sam rekao da ima od mene čokoladu kada završi sa obrokom. Dečku koji je bio do mene, dao sam čokoladu da joj odnese. Svi su se smešili i aplaudirali. I kada obećam da ću uspeti da sustignem 32, 33 i 48, koje ne idu često, uvek dobijem aplauz. Samo jednom, jednoj putnici nisam ispunio obećanje da ću stići liniju 202. Stigao sam ja, ali joj je kolega zatvorio vrata pred nosem - priča šofer.

Vozač je postao,kako kaže, igrom slučaja. Kao mlad, igrao je profesionalno fudbal u Minhenu. U beli svet otišao je zbog sadašnje supruge Aleksandre koja je tamo studirala na muzičkoj akademiji na odseku za violinu. Jedna povreda, koštala ga je karijere i zato se vratio u Srbiju.

- Tata je 40 godina radio u GSP-u kao vozač i to je posao koji nas je othranio. Predložio mi je da položim za D kategoriju i počnem da vozim autobus. Ipak, u GSP su rekli da nisam profil vozača koga traže. Tako sam se zaposlio kod Dragana Đurdića i od 2008. do 2013. godine sam vozio kod njega. Onda sam otvorio svoju firmu za proizvodnju peciva. Radio sam tri dana nedeljno, imao sam "lufta". Kad sam, bio na kafi u garaži kod starih kolega, pitali su me da vozim vikendima. Poslednjih godinu i sedam meseci vozio sam petkom, subotom i nedeljom. Onda sam shvatio da želim da vozim svaki dan, i od 1.septembra sam svakodnevno za volanom. Za platu nisam pitao, ali sam tražio da mi daju novi autobus. Tako sam dobio i mikrofon koji sam rešio da iskoristim - priča kroz osmeh naš sagovornik.

Kaže da mu je poslodavac Đurdić izašao u susret kad mu je bilo najpotrebnije. Zato sada, kada ga svi prevoznici traže, ostaje lojalan toj firmi i prijateljima.

PROČITAJTE JOŠ - APLAUZ ZA VOZAČA GSP: „Poštovani putnici, pazite svoje novčanike i tašne ušli su inžinjeri!"

Putnici na njega nemaju zamerku, osim da vozi sporo. Ljuba im odgovara da vozi bezbedno i da mu je bitno da svi stignu živi i zdravi. Jednom mu je stric rekao "vozi me polako, da stignem na vreme" i to mu je uvek u glavi.

HVALE GA I ŠEFOVI

HVALE na račun Ljubomira Marinkovića ne stižu samo od putnika. Hvale ga i njegovi nadređeni iz firme za prevoz putnika "Đurdić".

- Naš Ljuba je divan čovek i uvek želi da pomogne i ugodi drugima. Najbolji je radnik koga imamo i sa njim nikada nije bilo nikakvih problema. A zbog njegove ljubaznosti, putnici nas često zovu da ga pohvale - kažu iz ovog prevoznika.

VOŽNjE UVEK ZABAVNE

- SA Ljubom je svaka vožnja zabavna. Nekada se ceo autobus smeje. Nema nervoze čak i kada ni igla u vozilu ne može da padne. Svakoga sačeka kada vidi da neko trči za autobusom, zamoli putnike da propuste trudnicu. Njegova ljubaznost vraća veru u ljude. Ljuba je iz Velikog sela kao i ja, a tamo ga, kao i putnici koji koriste liniju 35, svi hvale - priča sugrađanka Vesna.

OTAC ČETVORO DECE

SA suprugom Aleksandrom omiljeni beogradski vozač u braku je već sedam godina. Otac je trojice dečaka, a četvrto dete je na putu. Nada se da će biti devijčica. I baš zato što obožava svoju porodicu i voli da bude s njima, Ljuba radi samo popodnevne smene.