ALEKSINAC- Deca i pesnici okupili su se u četvrtak dvanaesti put na Književnim susretima „Gordana Brajović“, čiji je tradicionalni medijski pokrovitelj naš list. Direktorka Doma kulture Gordana Živanović poželela je gostima još mnogo pesama i dolazaka u ovaj grad, a pisac, predsednik ovogodišnjeg žirija Slobodan Stanišić, proglasio pesmu festivala.
- Ovo je jedna od retkih kulturnih manifestacija na kojoj se mlade literate iz svih krajeva Srbije i dijaspore susreću sa uglednim piscima, idoli iz čitanki - naglasio je Stanišić.
Ovogodišnji laureati Uroš Petrović (za zbirku priča „Misterije Ginkove ulice“) i Vlasta N. Cenić (za zbirku pesama „Krilati kamen“), ravnopravno su dobili nagradu Kompanije „Novosti“ za najbolju knjigu namenjenu deci i omladini u 2008. godini. Novčanu nagradu uručio im je književnik i urednik Izdavačke delatnosti naše kompanije Milomir Kragović i istakao da „Novosti“ sa velikim zadovoljstvom prate ovu jedinstvenu manifestaciju.
Na ovogodišnji konkurs stiglo je više od 1.000 dečjih radova. U kategoriji od prvog do četvrtog i od petog do osmog razreda osnovne škole, kao i u kategoriji srednjoškolaca, dodeljeno je stotinak prvih, drugih i trećih nagrada, diploma i zahvalnica. Promovisan je i Zbornik učeničkih nagrađenih radova i dodeljena specijalna priznanja. Laureati i gosti obišli su i OŠ „Sveti Sava“ u Gordaninom rodnom selu Subotinac. U Domu omladine na književnoj večeri posvećenoj Urošu Petroviću i Vlasti N. Ceniću, govorili su Slobodan Stanišić i Dragan Bogutović, novinar našeg lista.