ZA 61. Sterijino pozorje u Novom Sadu, koje će trajati od 26. maja do 2. juna, selektorka Marina Milivojević Mađarev od 110 odgledanih predstava odabrala je sedam za selekciju nacionalne drame. Uporište i ovog festivala su tekstovi domaćih autora.

Pod sloganom "Gde su granice", za Sterijinu nagradu takmičiće se predstava "Tuđe srce ili pozorišni traktat o granici" po tekstu Biljane Srbljanović, u režiji Dina Mustafića ("Art Hub", Sarajevo), zatim "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali" Tanje Šljivar, u režiji Mirjane Karanović (Bosansko narodno pozorište Zenica).

Na repertoaru je i Sterijin komad "Rodoljupci" u režiji Andraša Urbana (Narodno pozorište, Beograd).

Na Pozorju će biti i predstava "Hromi ideali" Milutina Uskokovića, režirana po zamisli Zlatka Svibena (Narodno pozorište, Užice).

Drama na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta iz Subotice predstaviće se komadom "Edeš Ana", rađenom po motivima istoimene priče Dežea Kostolanjija i u režiji Jožefa Cajlika. Beogradsko Atelje 212 nastupiće sa dramom "Pijani", u režiji Borisa Liješevića.

Sterijina publika imaće priliku da pogleda i "Violinistu na krovu" reditelja Atile Bereša, koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta i "Ujvideki Sinhaza".


SKROMNIJI BUDžET

U SKLADU sa merama štednje Pozorje će ove godine potrošiti za trećinu sredstava manje nego prošle godine.Direktor festivala Miroslav Miki Radonjić kaže da će festival koštati oko 24 miliona dinara.