PREDSTAVA "Jami distrikt" reditelja Kokana Mladenovića, u produkciji Bitef teatra Beograd, Centra za kulturu Tivat, Festivala MASZK Segedin i Think Tank studia Novi Sad, trijumfovala je na 63. Sterijinom pozorju, osvojivši sedam "Sterijinih" nagrada - za najbolju predstavu, režiju i tekst, kostim, kao i tri glumačke nagrade.

Pored priznanja za najbolje od devet izvedenih ostvarenja u takmičarskoj selekciji po odabiru selektora Boška Milina, predstava "Jami distrikt" dobila je i Sterijinu nagradu za tekst savremene drame Milene Bogavac. Obe odluke donete su većinom glasova žirija.

Jednoglasnom odlukom, pak, žiri u sastavu: Maja Mirković, kostimografkinja i predsednica, Tanja Šljivar, dramska spisateljica, Branislava Ilić, dramaturškinja i dramska spisateljica, Ksenija Krnajski, rediteljka, i glumac Novak Bilbija, Sterijinu nagradu za režiju dodelio je Mladenoviću.

Većinom glasova, Sterijine nagrade za najbolja glumačka ostvarenja dodeljena su: Jeleni Graovac i Nini Nešković za uloge u predstavi "Jami distrikt", Bojanu Žiroviću za ulogu u komadu "Carstvo nebesko - epika balkanika" Narodnog pozorišta Beograd i Bitef teatara i Bojani Zečević za ulogu Emilije u predstavi "... I ostali" (Ustanova kulture "Vuk Stefanović Karadžić", Beograd i Merlinka festivala).

PROMENjEN PRAVILNIK UZ zadovoljstvo kvalitetom selekcije festivala koji je ove godine od 26. maja do sinoć posetilo oko 10.000 gledalaca, direktor Sterijinog pozorja Miroslav Miki Radonjić rekao je, za "Novosti", da se ovoga puta nije mogao ponoviti prošlogodišnji "incident" da žiri ne dodeli nijednu Sterijinu nagradu. Promenjen je, u međuvremenu, pravilnik, koji žiri obavezuje da dodeli priznanja.

Sterijina nagrada za scenografiju većinom glasova žirija pripala je Dragani Purković Macan za predstavu "Švajcarska" Narodnog pozorišta Republike Srpske Banjaluka, dok je za kostimografsko ostvarenje većinom glasova nagrađena Ivana Nestorović ("Jami distrikt").

Najboljom originalnom scenskom muzikom, većinom glasova, proglašena je Karmina Šilec za "Carstvo nebesko - epika balkanika". Nagrada za scenski pokret jednoglasno je dodeljena Gregoru Lušteku za istu predstavu. Ovom ostvarenju Narodnog pozorišta Beograd i Bitef teatra dodeljena je i Sterijina nagrada za dramaturgiju - Maticu Starini.

Nagrada za najbolju mladu glumicu, koju dodeljuje Fond "Dara Darinka Čalenić", jednoglasno je otišla u ruke Isidore Simijonović za ulogu u predstavi "Jami distrikt". Najboljim mladim glumcem, većinom glasova, proglašen je Nikola Šurbanović za lik Petra u predstavi "...I ostali".

Sterijina nagrada Okruglog stola kritike za najbolju predstavu, koja od ove godine nosi ime "Dejan Penčić Poljanski", pripada ostvarenju "Carstvo nebesko". Nagrada lista "Dnevnik" pripala je slovenačkom reditelju Jerneju Lorenciju za režiju predstave "Carstvo nebesko - epika balkanika", dok su nagradom producentske kuće Scomediasco za epizodu jednoglasno nagrađeni Milka Brđanin za ulogu Komšinice u predstavi "Švajcarska" i Igor Borojević za ulogu Rajka u predstavi "Svedobro" (Narodno pozorište Užice).

Predstava "Jami distrikt"


Najviša priznanja Sterijinog pozorja za naročite zasluge na unapređenju domaće pozorišne umetnosti i kulture dodeljene su Renati Ulmanski i Predragu Ejdusu.