NASTUPOM Trija Maše Garibijan, pijanistkinje i pevačice koja živi na relaciji Pariz, Njujork, Jerevan, u četvrtak veče (20) u Velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta, počeće koncertni program ovogodišnjeg, dvadesetog, jubilarnog Novosadskog džez festivala u okviru kojeg će se do subote, 17. novembra, predstaviti osam vrhunskih svetskih bendova.

Uvodno festivalsko veče, pored trija iz Francuske koji će ponuditi mešavinu džeza, popa i narodne muzike, obeležiće njujorški saksofonista Stiv Vilson sa kvartetom "Vilsonijans grejn" avanturističkim i spontanim pristupom džezu, ali i Trio Julije Sidl, austrijske pijanistkinje koja svira raznovrstan, moderan džez klavir, a u autorskim kompozicijama ne beži od inovacije.

PROČITAJTE JOŠ - NOVOSADSKI DžEZ FESTIVAL: Deniz King u pratnji “Big benda”

Izraelski "Šaloš" izgleda kao rok bend koji svira džez između roka i klasike, u petak će otvoriti drugo festivalsko veče i pripremiti teren za kvartet sjajnog američkog bubnjara, Džefa Tejna Votsa, koji je u bogatoj karijeri nastupao i sa Džordžom Bensonom. Kvintet "Berkli global džez institut ambasadors sa Markom Pinjatarom" predvodiće saksofonista iz Bolonje, koji, inače, vodi svetski džez centar za stvaralaštvo na Muzičkom koledžu u Bostonu.

Posebna poslastica za ljubitelje džeza uslediće završne večeri festivala, u subotu 17. novembra, kada će nastupiti "Džambo big bend" sastavljen od Big benda RTV Slovenije, Džez orkestra HRT i Big benda RTS-a.


BLEJK ZA KRAJ

TAČKU na 20. izdanje festivala staviće Simus Blejk, njujorški tenor saksofonista i kompozitor priznat kao jedan od najboljih predstavnika savremenog džeza. Britanac, odrastao u Kanadi, nastupao je sa Vejnom Šorterom i Herbijem Henkokom, a u Srpskom narodnom pozorištu predstaviće svoj kvartet "Frenč konekšn".