EFEKTNIM nastupom Trija Maše Garibijan iz Francuske na Velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta, večeras je počeo koncertni program ovogodišnjeg, dvadesetog, jubilarnog Novosadskog džez festivala na kojem će se do subote, 17. novembra, predstaviti osam vrhunskih svetskih bendova.

Maša, pijanistkinja i pevačica iz Jerevana, razgalila je novosadsku publiku sjajnom mešavinom žanrova i specifičnim džezom u kojem dominira jermenska izvorna muzika a salve aplauza pobrala je i kada se obratila na srpskom jeziku.

-Volim Srbiju, često sam dolazila a sada prvi put nastupam. Koncert posvećujem mojoj nedavno preminuloj prijateljici iz Šapca i njenom sinu koga mnogo volim. Volim srpski jezik, kulturu, običaje...- obratila se Maša i najavila kompoziciju “Idi, poleti, nemoj se plašiti, slušaj svoje srce”.

Prethodno su publiku pozdravili legendarni džezer, Vojislav Bubiša Simić (94) i Dalibor Rožić, član gradskog veća zadužen za kulturu.

PROČITAJTE JOŠ: POČINjE NOVOSADSKI DžEZ FESTIVAL: Jubilej uz zvuk zvezda

- Novosadski dani džeza kao i festival imaju ogroman značaj a obzirom načinjenicu da je džez u Novom Sadu aktivno prisutan već četiri decenije i da je ugosti najveće svetske zvezde. Sećam se, sa ocem sam kao 16.- godišnjak dolazio u novosadski hotel “Reks” gde je svirao poznati džez muzičar Štule. Posebno mi je drago što će na ovogodišnjem festivalu nastupiti tri big benda sa prostora bivše Jugoslavije RTV Slovenije, Hrvatske radio televizije i Radio televizije Srbije. Jedva čekamo da vidimo kolege, sjajne muzičare i Novosadski džez festival zaslužuje sve čestitke jer će imati i muzički i društveni i politički odjek van naše zemlje- rekao je popularni Bubiša Simić, nekadašnji dirigent Orkestra RTV Beograd, uz burne aplauze publike.

U ime grada domaćina, Rožić je naglasio da se festival pozicionirao kao jedan od najznačajnijih, ne samo u našoj zemlji nego i u regionu.

-Novosadska publika ima priliku da sluša najkvalitetniji džez, a naš grad, zahvaljujući i ovom festivalu, postaje međunarodni centar džeza – rekao je Rožić i dodao da je festivalski program našao svoje mesto i u projektu Evropske prestonice kulture.

Uvodne festivalske večeri nastupili su i kvartet saksofoniste Stiva Vilsona, „Vilsonijans grej“ iz Njujorka i austrijski trio Julije Sidl, pijanistkinje iz Beča.

Tradicionalno, posle glavnog programa, publoika se preselila u Pozorišni klub gde je na džem sešnu nastavljeno muziciranje.

U petak uveče nastupiće zraelski "Šaloš", zatim kvartet sjajnog američkog bubnjara, Džefa Tejna Votsa, i kvintet "Berkli global džez institut ambasadors sa Markom Pinjatarom" koji predvodi saksofonista iz Bolonje.

Završno veče festivala, u subotu 17. novembra rezervisano je za koncerte "Džambo big bend" sastavljenog od Big benda RTV Slovenije, Džez orkestra HRT i Big benda RTS-a i nastup Simus Blejka njujorškog saksofonista sa kvartetom „Frenč konekšn“.