RADOVI naših savremenih stvaralaca - likovnih i primenjenih, kao i arhitekata, čine izložbu "Umetnost - danas", čiji je kustos Slobodan Maldini, arhitekta, publicista i kolumnista našeg lista, a biće otvorena večeras u 19 časova u Galeriji Narodne banke Srbije. U realizaciji postavke, koja će pružiti uvid u godišnju produkciju u Srbiji, učestvovali su ULUPUDS, Art centar iz Novog Sada i Asocijacija srpskih arhitekata iz Beograda (ASA).

PROČITAJTE JOŠ - Prvi Sabor violinista Srbije u Pranjanima na Suvoboru

Ovo je, kako najavljuje njen autor, prva izložba u Srbiji koja istovremeno obuhvata najznačajnija dela poznatih srpskih autora na polju slikarstva, arhitekture, arhitektonskog dizajna, industrijskog i grafičkog dizajna, primenjenog slikarstva, vajarstva, umetnosti keramike, scenografije, kostimografije, umetnosti savremenih medija, umetničke fotografije i drugih oblasti primenjenih likovnih umetnosti. Pratiće je i okrugli stolovi, promocije, razgovori, predavanja, performansi...

Među oko 2.500 autora, pozvanih da prijave najnovije radove na konkurs za izložbu "Umetnost - danas", žiri je odabrao oko 200 izlagača, sa više od 400 najinteresantnijih dela, a po zatvaranju postavke, naći će se i u knjizi "Atlas likovnih umetnika Srbije 2". Među autorima su Miroljub Stefanović, Vladan Ljubinović, Jelica Đulafić, Saša Sotojanović, Zoran Pantelić, Ljiljana Bursać, Snežana Stefanović, Biljana Jevtić, Nina Šumarac Jablonski, Ana Grigorijev...

- Na najcelovitijoj i najmasovnijoj manifestaciji aktivnih savremenih srpskih likovnih stvaralaca biće predstavljen bogat umetnički i kulturni potencijal Srbije u današnjem trenutku: raznorodni umetnički stilovi, pokreti i škole, najsavremenije različite tehnike umetničkog izraza, dostignuća na planu arhitekture i dizajna, uspesi naših stvaralaca u zemlji i inostranstvu - smatra Maldini. - Na ovoj izložbi, umetnička i kulturna javnost na jednom mestu imaće priliku da vidi dela stvaralaca koji grade nacionalnu umetnost u Srbiji - danas.

Na izložbi će učestvovati i stvaraoci koji direktno utiču na razvoj Srbije - na polju graditeljstva, industrijske proizvodnje i grafičkog dizajna:

- Projekat je usmeren prema onom segmentu društva u kojem postoji potreba za brzim razvojem, gde doprinos mogu da daju primenjeni umetnici: prema privrednicima, preduzećima u kojima se koriste savremene tehnologije vezano za primenjenu umetnost - dodaje autor izložbe "Umetnost danas".

LUKSUZNA MONOGRAFIJA

MONOGRAFIJA "Atlas likovnih umetnika Srbije 2" sadržaće reprezentativna dela izlagača na ovoj izložbi, njihove biografije i umetničke iskaze. Biće štampana u velikom formatu na velikom broju strana u boji i luksuzno opremljena. Izložbu će otvoriti Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za zaštitu kulturnog nasleđa, profesor Aleksandar Radojević, predsednik UO ASA, i Darko Čonkić, predsednik Art centra.