NOVA pesnička knjiga "Privid kruga", akademika Milosava Tešića (1947), jednog od naših vrhunskih savremenih pesnika, objavljena je i predstavljena u SKZ.

Od pet ciklusa, Svetlana Šeatović je ukazala na "Elegiju o pustim kućištima", gde je pesnik na metaforičan način ukazao na stanje duha i naše zemlje premrežene korovom i praznim kućama. Aleksandar Jovanović je izdvojio ciklus "U slici i reči", u kom se kroz devet pesama peva o suvraćenom orvelovsko-neoliberalnom vremenu, sa preokretanjem vrednosti i ukidanjem ljudske autentičnosti. Jovanović je posebno apostrofirao značaj i veliki domet poeme "Plava grobnica", trećeg pesničkog ostvarenja sa istim imenom i sličnom temom, posle Milutina Bojića (iz 1917) i Ivana V. Lalića (iz 1989).

Pročitajte još - Milosav Tešić: Odužujem se srpskim heroinama

- Naše tri "Plave grobnice" nerazlučivo su povezane, čak toliko da bi se u školskim programima i gimnazijskim čitankama morale donositi zajedno. Stavljene jedna pored druge, one su dragocene ne samo za sagledavanje našeg pesničkog razvoja, nego i za promišljanje udesnog hoda istorije na ovim prostorima. Ono što je umirući pesnik slutio nad krfskim vodama, nastavili su moderni pesnici sedam i deset decenija kasnije, ne bez melanholije i gorčine, ali sa istim otadžbinskim osećanjem neprekinute povesti - rekao je Jovanović.