PILEĆA DžIGERICA S POVRĆEM

Potrebno je: 500 g pileće džigerice, 1 crveni luk,- 2-3 čena belog luka, 2 paradajza srednje veličine, zelena salata po potrebi, so, biber, biljni začin, origano, maslinovo ulje, majonez po želji

Džigericu isecite, začinite (solju, biberom, origanom i biljnim začinom) i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 15-ak minuta. Propržite seckani crni i beli luk, dodajte džigericu i malo vode i dinstajte 20 minuta. Naseckajte zelenu salatu i paradajz (možete da dodate još neko povrće po želji), malo posolite, dodajte maslinovo ulje i sve dobro pomešajte. Kada se pileća džigerica ohladi, sjedinite je sa povrćem, dodajte majonez preko ili sve zajedno pomešajte.

ŠAMPINjONI U BELOM OMOTAČU

Potrebno je: 500 g šampinjona, malo ulja, 250 g kisele pavlake, 100 g majoneza, kukuruz šećerac po želji, so, biber

Iseckane šampinjone izdinstajte na malo ulja dok ne omekšaju, oko 10 minuta, pa ostavite da se ohlade. Pomešajte pavlaku i majonez, dodajte šampinjone oceđene od ulja, kukuruz, so, biber i sve dobro pomešajte. Salatu dekorišite svežim povrćem po želji. Idealna je uz domaće pecivo i čašu vina.

MIRISNI KROMPIR

Potrebno je: 4-5 krompira, 3 kašike majoneza, 2 kašike kiselog mleka, 1 kašika ulja, mirođija, sok od limuna, so, biber

Oljušteni krompir skuvajte, ocedite vodu, dodajte sok od limuna i ostavite da se ohladi. Pomešajte majonez i kiselo mleko, posolite, pobiberite i sjedinite sa ohlađenim krompirom. Salatu stavite u duboku činiju i dekorišite je mirođijom ili peršunom, a preko možete da iseckate malo crvenog luka.

MAKARONE U RUSKOJ SALATI

Potrebno je: 300 g makarona, 150 g mešavine povrća za rusku salatu, 200 g šunke, 2 kisela krastavca, 100 g majoneza, so, origano, kukuruz šećerac

U odvojenim posudama skuvajte makarone i mešavinu za rusku salatu, ocedite i ostavite da se ohladi. Iseckajte šunku i krastavce, pa sve pomešajte s makaronama i povrćem. Po želji posolite salatu, dodajte pavlaku, majonez i origano.

CVEKLA NA DRUGAČIJI NAČIN

Potrebno je: 1 tegla cvekle, 1 glavica crvenog luka, 3-4 kisela krastavca, 200 g šunke, 300 g pavlake, 200 g majoneza, so, biber

Cveklu, kisele krastavce, šunku i crveni luk iseckajte kao za rusku salatu, sve pomešajte, dodajte so, biber, pavlaku i majonez. Dobro sjedinite sastojke. Salata je odlična uz sendvič, ali i kao prilog uz pečenje i roštilj.

ČAROLIJA SA KRABAMA

Potrebno je: 500 g kukuruza šećerca, 250 g kraba, 200 g kačkavalja, 300 g majoneza, 4 kuvana jajeta, 1-2 glavice crnog luka

Sitno naseckajte krabe, jaja i crni luk. Narendajte kačkavalj, dobro procedite vodu iz kukuruza i sve sastajke dobro pošejate.

SREMUŠ I KUVANA JAJA U MILERAMU

Potrebno je: 1 veza sremuša, 2 veze mladog crnog luka, 250 g milerama, 150 g majoneza, limunov sok, 5 kuvanih jaja, so, biber

Kuvana jaja iseckajte na kockice ili krupno izrendajte. Pomešajte mileram i majonez, dodajte jaja, seckani sremuš i mladi crni luk, začiniti po ukusu i sve sjedinite. Pripremljenu salatu pre serviranja možete da ukrasite listovima sremuša i kuvanim jajima.