PIRE NEOBIČNOG UKUSA


Potrebno je: 500 g krompira, dve šake svežih cvetova maslačka, kašičica univerzalnog začina, kocka putera, so, mleko


Krompir oljuštite i iseckajte na kockice, a ubranim svežim cvetovima maslačka otkinite peteljke. Sve zajedno potopite u hladnu vodu, dodajte univerzalni začin i malo soli, pa kuvajte dok krompir ne omekša. Potom sadržaj dobro ocedite, dodajte puter i mleko, pa sve dobro umešajte dok ne dobijete ukusan pire.


GURMANSKA SALATA


Potrebno je: 2-3 kašičice ulja, sveži listovi maslačka, tvrdo kuvana jaja, suva slanina, 2-3 kašike sirćeta, 2-3 kašike vode, so, mladi luk ili vlašac

Listove mladog maslačka, ubrane isključivo pre cvetanja, dobro operite i krupnije isecite. Na malo ulja propržite na listiće iseckanu slaninu, dodajte mešavinu vode i sirćeta, pa sve zajedno kratko prokuvajte i time prelijte iseckani maslačak. Isečena tvrdo kuvana jaja takođe dodajte salati, a na kraju ukrasite naseckanim mladim lukom ili vlašcem.


ZELENI RIŽOTO


Potrebno je: 50 g pirinča okruglog zrna, 50 g lišća maslačka, 20 g crvenog luka, 1/2 čaše belog vina, po 20 g parmezana i putera, ulje, lovor, bistra supa od povrća

Dobro očistite lišće maslačka, blanširajte ga u vreloj vodi, pa ohladite u hladnoj u koju ste dodali led. Potom procedite, pa oblikujte kuglice cedeći iz njih zaostalu tečnost. Zatim ih vrlo sitno iseckajte. Na ulju ispržite sitno naseckani crveni luk, dodajte pirinač i lovor, pa dinstajte uz dodatak belog vina i bistre supe od povrća, sve dok pirinač ne bude kuvan. Dok se pirinač ukuvava, po potrebi dosipajte pomalo vode. Na kraju umešajte naseckani maslačak i puter, a preko pospite parmezan.


LEKOVITI MED


Potrebno je: 300-400 žutih cvetova maslačka, 1 kg šećera, 2 limuna, kašičica limuntusa

Uberite cvetove maslačka, prelijte ih hladnom vodom i ostavite da odstoje 24 sata. Sutradan maslačak dobro iscedite pa ga prelijte sa 500 ml tople prokuvane vode. Maslačak kuvajte od 15 do 20 minuta, pa dodajte šećer i sitno iseckan limun (može i sa korom), kao i kašičicu limuntusa. Kuvajte još pet minuta, odnosno dok smesa ne dobije boju meda, pa sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Potom procedite kroz gazu, pa tu smesu prokuvajte još dva minuta. Dobijeni med uzimajte ujutru na prazan stomak, rastvarajući ga po mogućstvu u šolji zelenog čaja, jer se tako spremljen smatra najdelotvornijim za organizam.