Semifredo

Potrebno je: 250 g maskarpone sira, 100 g prah šećera, 60 g kokosa, kašičica ekstrakta vanile, 125 g čokolade naseckane na komadiće, 50 g prženog pistaća, iseckanog, 1/2 l slatke pavlake, maline ili drugo voće po želji

Kalup veličine 23x13 cm nauljite i obložite providnom folijom. Mikserom umutite maskarpone sir i šećer, pa dodajte vanilu, kokos, pistaće i naseckanu čokoladu. Slatku pavlaku čvrsto umutite, pa je polako umešajte u napravljenu smesu, stavite u kalup i zamrznite. Semifredo izvadite iz kalupa, skinite providnu foliju, pospite malinama ili voćem po želji, ostavite ga malo na sobnoj temperaturi, pa poslužite.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Sladoled sa sirom

Potrebno je: 250 ml mleka, 125 g rikota sira, 100 g šećera, 2 žumanceta, jaje, vanilin šećer, 75 g paste (kreme) od pistaća

Ispasirajte oceđenu rikotu i pomešajte je sa mlekom, pa dodajte vanilin šećer. Stavite na ringlu i, uz stalno mešanje, na srednjoj vatri pustite da proključa. Pomešajte žumanca, jaje i šećer, dodajte pastu (kremu) od pistaća, pa najpre dodajte nekoliko kašika toplog mleka, a potom i ostatak, sipajući ga u tankom mlazu, uz stalno mešanje. Vratite sve na ringlu i kuvajte na niskoj temperaturi, mešajući sve vreme dok ne prokuva. Sklonite sa šporeta i prespite u posudu, kroz gustu mrežu za ceđenje, i ostavite da se ohladi. Smesu stavite u posudu s poklopcem i ohladite u zamrzivaču dok se ne stegne. Promešajte je viljuškom na svaka dva sata, da biste sprečili nastanak velikih kristala leda.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Orijentalna baklava

Potrebno je: 300 g tankih kora za baklavu, 200 g pistaća (očišćenih, neslanih), 100 g putera n1 kašika ulja. Za sirup/preliv: 350 g šećera, 350 ml vode, sok od 1/2 limuna

Raširite kore, pa jednu premažite ohlađenim puterom, prethodno rastopljenim sa malo ulja. Preko stavite drugu koru i premažite 2/3 površine, a na ostatak stavite 2-3 kašike mlevenih pistaća. Pomoću tanjeg drvenog štapa urolajte nadevenu koru po dužini, pa je sa obe ruke naborajte tako što ćete krajeve gurnuti prema sredini, da se kora zgužva i napravi "harmoniku". Dobijenu baklavu guranjem skinite sa štapa, direktno u podmazan pleh promera 28x20 cm. Nastavite sa rolanjem i ređanjem sve dok ne utrošite sastojke. Složenu baklavu isecite oštrim nožem na parčiće željene veličine i premažite je preostalim puterom. Pecite u rerni 10 minuta na 180 stepeni, pa smanjite na 160 i pecite još 20 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. U manju šerpu sipajte šećer, prelijte ga vodom i stavite da provri, pa kuvajte na jakoj vatri 15 minuta. Na kraju dodajte sok od limuna. Vruću baklavu prelijte vrelim sirupom. Kada se ohladi, ukrasite je mlevenim pistaćima.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Makaron-kolač

Potrebno je za makaron: 60 g belanaca, 30 g očišćenih pistaća, 30 g bademovog brašna ili oljuštenih badema, 40 g šećera, 100 g prah šećera, nekoliko kapi zelene boje. Za fil: 150 ml slatke pavlake, 125 g bele čokolade, 30 g mlevenih pistaća, 2 kašike šećera

Belanca pustite da "ostare" (u čistoj posudi ih držite napolju, ne u frižideru, 24-48 sati), kako biste dobili čvršće makarone. Zajedno sameljite pistaće, bademovo brašno (ili bademe) i prah šećer. Umutite belanca, pa im postepeno dodajte 40 g šećera i mutite dok ne dobijete čvrst šne, pa dodajte boju i još malo mutite. Ne preterujte sa mućenjem jer ćete dobiti suve makarone koje lako pucaju. Gumenom špatulom polako umešajte smesu od šećera i pistaća, sve dok ne postane sjajna i ne počne lagano da pada sa špatule. Smesu prebacite u špric za ukrašavanje i napravite kružiće od oko 2-2,5 cm, na prethodno pripremljenom papiru za pečenje, pa ih ostavite da se suše najmanje 45 minuta. U rerni zagrejanoj na 140 stepeni pecite makarone između 12 i 14 minuta, pa ih ostavite da se ohlade. Zagrejte slatku pavlaku skoro do ključanja, pa, kad vidite da para izlazi iz nje, sklonite s ringle i umešajte belu čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne istopi i fino ne sjedini sa pavlakom, pa dodajte mlevene pistaće i dobro promešajte. Ostavite fil u frižider da se dobro ohladi. Kako se bela čokolada dugo steže, fil možete da napraviti mnogo pre makarona. Na kraju napunite makarone filom i spojite ih (gornji i donji kružić).

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Mocart torta

Potrebno je za biskvit: 4 jajeta, 100 g šećera, 1 burbon vanilin šećer, 100 g brašna, 75 g gustina, 2 kašičice praška za pecivo, 50 ml ruma ili konjaka. Za čokoladni fil: 500 ml slatke pavlake, 100 g mlečne čokolade, 150 g nugata ili nutele, 50 g rendane crne čokolade (sa 70% kakaoa). Za filod pistaća: 150 ml slatke pavlake, 100 g bele čokolade, 50 g mlevenih pistaća, 25 g seckanih pistaća, malo zelene boje. Za gornji sloj i ukrašavanje: 150 g marcipana, 50 g prah šećera n50 g rendane crne čokolade (70% kakaoa), mleveni pistaći, umućena slatka pavlaka

Čvrsto ulupajte belanca sa šećerom i vanilin šećerom, pa, muteći, ubacujte jedno po jedno žumance. U to umešajte mešavinu brašna, praška za pecivo i gustina. Biskvit pecite u rerni, u plehu obima 26 cm, na 175 stepeni, oko pola sata. Kad se ohladi, isecite ga na tri jednake kore, pa ih dobro poprskajte rumom ili konjakom. U mlaku pavlaku dodajte čokoladu i nugat i pustite da se rastope. Dobro ohladite pa čvrsto umutite, i dodajte rendanu crnu čokoladu. U mlakoj pavlaci rastopite belu čokoladu. Dobro ohladite, čvrsto ulupajte, pa dodajte pistaće i po želji malo zelene boje. Donju koru premažite zelenim filom, preklopite je srednjom, premažite sa pola čokoladnog fila, pa stavite gornju koru. Zatim lagano pritisnite i premažite celu tortu ostatkom čokoladnog fila. Marcipan izmesite sa šećerom u prahu, razvaljajte ga u veličini torte, isecite na 16 delova, pa 8 do pola zavijte. Poređajte delove po torti, a po ivici pospite crnom čokoladom. Od ostatka čokolade možete da iscrtate violinske ključeve. Ukrasite umućenom slatkom pavlakom i pospite mlevenim pistaćima.