Da li ste znali da je crni čaj "brat blizanac" zelenog? To je zato što potiču od iste biljke, a u kom obliku će završiti, zavisi od procesa obrade listova. Najveća razlika između ova dva čaja je u količini kofeina koje poseduju. Zbog duže fermentacije u crnom čaju je više ovog sastojka, zbog čega se mnogi odlučuju da ga piju umesto kafe, u kojoj je dvostruko više kofeina.

A da li znate kako se crni čaj pravilno konzumira? Ljubitelji i dobri poznavaoci rituala ispijanja čaja savetuju da se pije bez ikakvih dodataka. Tada je najefikasniji. Za one kojima se ukus ovog čaja baš i ne sviđa, preporučuje se da ga piju sa kockicom šećera ili malo meda. Ko želi da doživi još jaču aromu, crnom čaju treba da doda štapić vanile, malo cimeta ili limunov sok.

Konzumiranje crnog čaja sa mlekom i šećerom je potpuno pogrešno. Mleko je bogato belančevinama, a šećer ugljenim hidratima. Ispijanje ovako pripremljenog čaja više puta dnevno opterećuje organe za varenje, a posebno jetru.