PROLEĆNA KREM-ČORBA


Potrebno je:

- 100 g putera

- 1 vezica mladog crnog luka

- 3 čena belog luka

- 200 g junetine

- 3 šoljice mleka

- 1 kašika brašna

- so, biber

Sitno iseckanu junetinu skuvajte desetak minuta sa malo soli. Izvadite meso i ostavite da se prohladi. U dubljoj posudi propržite na puteru sitno iseckani crni i beli luk. Nalijte zatim tečnost u kojoj se kuvala junetina, dodajte dve šolje mleka i meso. U preostalu šolju mleka umutite kašiku brašna i sipajte u šerpu sa preostalim sastojcima da se kuva još najmanje pet minuta, dok čorba ne postane gusta i kremasta. Preko čorbe naseckajte mladi crni luk i dodajte nekoliko kašika kisele pavlake.

HRSKAVA PILETINA


Potrebno je:

- 600 g pilećeg filea

- 1 veza mladog crnog luka

- 3 jajeta

- prezle

- biber

- so

- susam

- ulje

Meso operite, iseckajte na kocke, posolite, pospite malo bibera i ostavite da odstoji 15-20 minuta. U drugoj posudi pomešajte 5-6 supenih kašika prezli i isto toliko susama. Zatim svako parče mesa uvaljajte u prezle i susam i pržite na ulju (može i maslinovo). Kada se isprži, preko piletine naseckajte zeleni luk, a kao prilog uz meso možete da poslužite salatu i pirinač.

KAJGANA SA PRŠUTOM


Potrebno je:

- nekoliko jaja

- 1 vezica mladog crnog luka

- malo pršute

- ulje

- so

Na ulju najpre propržite seckani mladi luk, a zatim dodajte dobro umućena jaja sa malo soli. Kajganu lagano mešajate, a pre nego što je sklonite sa ringle, dodajte seckanu pršutu. Umesto pršute možete da stavite slaninu, šunku, kobasice ili nešto drugo šta imate u frižideru. Kajgana je idealna uz sveže povrće ili salatu.

KROMPIR SALATA U MAJONEZU


Potrebno je:

- 5-6 većih krompira

- 2 vezice mladog crnog luka

- 1 limun

- 2 kašike sirćeta

- 4 kašike ulja

- so, biber

- mirođija, peršun ili ruzmarin

- 100-200 g majoneza

Krompir dobro operite i skuvajte, kada se ohladi oljuštite ga i isecite na kocke. Luk oljuštite, isecite i stavite u činiju. Posolite ga i pobiberite, dodajte sok od limuna, sirće i ulje i ostavite da odstoji dok se krompir kuva. Ohlađeni krompir pomešajte lagano sa lukom i ostalim začinima, a po potrebi dodajte još soli, bibera ili sirćeta. Sve zajedno pomešajte sa majonezom, a salatu dekorišite po želji mirođijom, peršunom ili ruzmarinom.

BRUSKETI NA NAŠ NAČIN


Potrebno je:

- malo šampinjona

- maslinovo ulje

- mladi crni luk

- malo belog luka

- hleb

- so

Iseckajte hleb, a zatim svako parče premažite maslinovim uljem. Dodajte malo soli, seckane šašpinjone, beli i mladi crni luk, a po želji i ljutu papriku. Poređajte sve u podmazani pleh i stavite u zagrejanu rernu da se peče otprilike 15 minuta, dok hleb ne bude hrskav.

DODATAK ZA ROŠTILj


Potrebno je:

- 1 kriška domaćeg punomasnog sira

- 1 kisela pavlaka

- malo belog luka

- malo mladog crnog luka

- tucana crvena paprika po želji

Dobro izmrvite sir, dodajte sitno seckani beli luk, pavlaku i sve dobro pomešajte kašikom. Ukoliko volite ljuto, dodajte malo tucane crvene paprike, a preko naseckajte mladi crni luk. Ovo je odličan dodatak za roštilj i druga jela od mesa uz salatu.

LAGAN OBROK S PIRINČEM I BROKOLIJEM


Potrebno je:

- 200-300 g mesa po izboru

- malo brokolija

- pirinač

- 1 vezica mladog belog luka

- ulje

- so, biber

- sušeni biljni začin

Odvojeno skuvajte pirinač i brokoli i začinite. Iseckajte meso na kocke, dodajte so, biljni začin i malo bibera i pržite u tiganju na vrelom ulju. Pirinač, brokoli i meso servirajte zajedno. Preko mesa naseckajte mladi crni luk, a možete i svežu crvenu papriku.