Žuta pasta

Potrebno je: 300 g kuvane piletine, po 150 g šargarepe, graška, kukuruza šećerca, 100 g gorgonzole, 150 g testenine po izboru, kašika senfa, malo soli, 400 ml kisele pavlake

Kuvanu piletinu iseckajte na kockice. Isto učinite sa šargarepom, pa je zajedno sa graškom skuvajte u blago posoljenoj vodi. Potom piletini dodajte oceđeno i ohlađeno kuvano povrće, oceđeni kukuruz, sitno izlomljenu gorgonzolu, kao i kuvanu i ohlađenu testeninu. Senf, pavlaku i malo soli pomešajte, pa prelijte preko salate. Služite kao hladno predjelo.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Sočne tortilje

Potrebno je: 3 kašike ulja, po 100 g crnog luka, sveže zelene paprike, kukuruza šećerca, 400 g mlevene junetine, po 150 g sveže crvene paprike i sira edamera, čili papričica, goveđa kocka za supu, 240 g crvnog pasulja u limenci, 300 g pelata od paradajza, so, mleveni biber, 8 gotovih tortilja

Na ulju pržite iseckani crni luk dok ne požuti. Dodajte meso i kratko dinstajte. Kad tečnost ispari, stavite na kockice iseckane papriku i papričicu. Sipajte vodu, dodajte kocku za supu i nastavite da dinstate. Na kraju dodajte oceđeni pasulj i kukuruz, potom i nekoliko kašika pasiranog paradajza, pa sve malo posolite i pobiberite. Na svaku tortilju stavite 2 kašike ovog nadeva, pospite narendanim sirom i presavijte ili umotajte tortilje. Poslažite ih u nauljenu posudu za pečenje, prelijte paradajzom i pospite preostalim sirom. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Služite sa salatom po izboru.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Varivo za sva čula

Potrebno je: 3 kašike ulja, 300 g šargarepe, po 100 g crvene paprike, kelja i pasiranog paradajza, po 60 g kukuruza šećerca i bamija, kesica koncentrovanog povrća i začin , 400 g crvenog pasulja iz konzrve, so, iseckani kapar, 2 kašike proprženih semenki bundeve

Na ulju ispržite šargarepu i papriku iseckane na kockice. Prelijte sa 800 ml mlake vode i umešajte sadržaj kesice sa koncentrovanim povrćem i začinima. Kada voda provri, dodajte kelj isečen na trake, kukuruz, oceđeni pasulj, bamije i pasirani paradajz. Kuvajte na laganoj vatri petnaestak minuta, po potrebi posolite i dolijte vode do željene gustine. Služite posuto iseckanim kaprom i proprženim semenkama bundeve. Varivo će biti ukusnije i ako ubacite iseckanu ljutu papričicu.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Pljeskavice

Potrebno je: 2 jajeta, 4 kašike brašna, po 1/2 kašičice soli i aleve paprike, 1/4 kašičice bibera, veći beli krompir, 200 g kukuruza šećerca, 3 mlada crna luka, ulje za prženje, jogurt

U činiji lagano umutite jaja, so i biber, pa dodajte brašno i alevu papriku. Sve sjedinite. Ogulite i izrendajte krompir, a luk sitno iseckajte, pa dodajte zajedno sa kukuruzom pripremljenoj masi sa brašnom. Dobro sve izmešajte. Masu vadite kašikom i stavljajte u tiganj na dobro zagrejano ulje. Odmah po spuštanju pritisnite kašikom da budu jednake debljine, nalik malim pljeskavicama. Pecite ih sa obe strane dok ne dobiju zlatnožutu boju, a potom vadite i stavljajte na papirni ubrus da se ocede od ulja. Prebacite ih na tanjir i po želji pospite sa iseckanim mladim lukom ili nekim drugim začinom. Servirajte kao topli prilog ili uz jogurt kao samostalno jelo.