Nežna jagoda

Potrebno je: 600 g piškota, 1.400 g kisele pavlake, 25 kašika šećera, 1 kg jagoda (ili voća po izboru)

Kiselu pavlaku lagano pomešajte sa šećerom, bez mućenja, a voće iseckajte na krupnije komade. Možete koristiti bilo koje voće, ali najbolje uspeva sa letnjim, sezonskim. Na tacnu složite red piškota, preko njih nanesite trećinu fila od pavlake i šećera, pa na njega poređajte voće. Sledi drugi sloj, istim redosledom - piškote, pavlaka, voće. Kolač ostavite da odstoji u frižideru tokom 24 sata, pre služenja.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Voćni desert u čaši

Potrebno je: 200 g jagoda, 100 g borovnica, 2 kašike šećera, kisela pavlaka, vanilin šećer, 100 ml slatke pavlake, 100 g narendane bele čokolade

U kiselu pavlaku sipajte obe vrste šećera i dobro promešajte. Uzmite četiri staklene čaše, u svaku na dno stavite 25 g narendane bele čokolade, zatim po dve kašike umućene kisele pavlake, pa poređajte seckane jagode. Prelijte kiselom pavlakom, pospite jagodama, pa preko sipajte po 2 kašike umućene slatke pavlake. Ukrasite jagodama i borovnicama i stavite u frižider, da se rashladi.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Torta sa borovnicom

Potrebno je: 500 g slatke pavlake, 300 g šlaga, 250 g kisele pavlake, 200 g keksa, 300 g mlevenog keksa, 1/2 kg borovnica, 1/2 litra mleka, štangla čokolade za kuvanje, ječmene pahuljice

U jednoj posudi umutite slatku pavlaku, a u drugoj šlag sa mlekom, pa sve spojite i u dobijenu smesu dodajte kiselu pavlaku. Podelite krem na dva dela, pa u prvi stavite mleveni keks. Umačite keks u zagrejano mleko i ređajte ga na tacnu. Sipajte pola količine fila s keksom, preko pospite borovnice, pa preostalu polovinu sa keksom. Odozgo, preko cele torte, premažite krem bez keksa, pa ukrasite borovnicama i ječmenim pahuljicama.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Čoko-malina

Potrebno je: 840 g piškota, 3 dl mleka, 4 dl čokoladnog mleka, 1 kg kisele pavlaken 20 kašika šećera, 300 g šlaga, 350 g malina, listići sveže nane

Kašikom polako pomešajte pavlaku sa šećerom, da bi ostala čvrsta. Šlag umutite sa malo manje mleka nego što piše na uputstvu, pa polovinu gotovog krema kašikom spojite sa kiselom pavlakom, a drugu polovinu ostavite za prekrivanje torte. Piškote blago nakvasite čokoladnim mlekom i ređajte u đuveč pleh, jednu do druge, dok ga ne popunite. Preko njih pospite pola količine malina, zatim sipajte, kašiku po kašiku, 2/3 fila od pavlake i šlaga, pa ponovo poređajte nakvašene piškote, maline i ostatak fila. Na kraju sve prekrijte preostalim šlagom i ostavite tortu u frižideru, 12 sati. Ukrasite je malinama i listićima sveže nane.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Čizkejk sa višnjom

Potrebno je za testo: 250 g brašna, 100 g šećera, jaje, 40 g putera, prstohvat soli, kašika kisele pavlake, kašičica praška za pecivo. Za fil: 800 g kisele pavlake sa što većim procentom masti, 2 kesice pudinga od vanile, 5 jaja, 120 g šećera, kašičica praška za pecivo, sirup i plod višnje, listići sveže nane

Umesite hrskavo testo od svih sastojaka, razvucite ga u pleh veličine 20x30 cm, pa ga pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, 10 minuta. Žumanca umutite sa kiselom pavlakom i praškom za puding, a belanca sa šećerom, pa ih polako spojite. Prelijte fil preko testa i pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni, oko 50 minuta. Kada se kolač ohladi, prelijte ga sirupom i ukrasite plodovima višnje i listićima nane.