LAGANA SEZONSKA ČORBA

Potrebno je: 3 krompira, 1 šargarepa, 200 g boranije, malo graška, 1 crni luk, 2 čena belog luka, 3 supene kašike ulja, malo origana, soli po ukusu, kašičica aleve paprike

Oljuštite i iseckajte krompir, šargarepu i boraniju. Na ugrejanom ulju, u dubljoj šerpi, izdinstajte sitno iseckan crni luk, šargarepu krompir i grašak. Posle 2-3 minuta dodajte boraniju da se prži dok ne promeni boju. Sipajte vodu preko da prekrije sve sastojke i kuvajte otprilike 15 minuta, a onda čorbu začinite solju, sitno iseckanim belim lukom, origanom i alevom paprikom. Ukoliko želite, napravite zapršku tako što ćete jedno žumance pomešati sa kiselim mlekom i sjediniti sa čorbom.

SALATA ZA VRELE DANE

Potrebno je: 400 g boranije, 200 g kukuruza šećerca, 3 čena belog luka, maslinovo ulje, sirće, so, mirođija, malo limuna


Boraniju najpre operite i obarite u vodi. Ocedite je i ostavite da se ohladi, baš kao i kukuruz, a zatim sjedinite sastojke. U međuvremenu sitno iseckajte beli luk i pomešajte ga sa boranijom i kukuruzom. Posolite, dodajte mirođiju, malo maslinovog ulja, sirće i dekorišite sa nekoliko kriški limuna. Ova osvežavajuća salata može da posluži i kao odlična zamena za obrok u vrelim letnjim danima.

RIBA PEČENA U RERNI

Potrebno je: 1 glavica crnog luka, 300 g boranije, 400-500 g lososa ili druge ribe, suvi biljni začin, biber, ulje, aleva paprika, 100-150 g rendanog kačkavalja


Sitno iscekan crni luk propržite na ulju, a zatim dodajte boraniju koju ste prethodno oprali i obarili da malo omekša. Začinite po ukusu i pržite još malo. Ribu dobro začinite biberom i biljnim začinom, pa u odgovarajući pekač stavite boraniju, preko poređajte ribu i začinite alevom paprikom. Pecite na 200 stepeni oko 40 minuta. Pri kraju, preko ribe i boranije dodajte rendani kačkavalj, vratite u rernu i ostavite da se peče dok se kačkavalj ne istopi.

PRELIVENA PARADAJZ SOSOM

Potrebno je: 1 veći crni luk, 6 kašika maslinovog ulja, 750 g boranije, nekoliko krompira, 700 g sveže seckanog paradajza ili iz konzerve, malo bosiljka, so, biber

Sitno iseckajte i posolite crni luk a zatim ga dinstajte na ulju, na laganoj temepraturi. Dodajte seckanu boraniju, dobro promešajte i pržite nekoliko minuta uz stalno mešanje. Dodajte paradajz i još malo soli, promešajte, poklopite i kuvajte desetak minuta. Zatim skinite poklopac i ostavite da boranija lagano vri u sosu od paradajza 40-50 minuta. Stavite bosiljak, posolite i pobiberite ako je potrebno. Pre nego što servirate jelo, posebno skuvajte krompir i sjedinite ga sa boranijom i sosom od paradajza.

UZ PRŽENU GOVEDINU

Potrebno je: 1 kg boranije, 1 kg goveđeg mesa, 500 g krompira, biber, so, ulje

Meso posolite, pobiberite i pržite na vrelom ulju. Kada ga izvadite iz tiganja, u istom ulju ispržite krompir isečen na kriške. Zatim operite boraniju, začinite je i obarite, pa kratko propržite na ulju. Jelo služite uz svežu sezonsku salatu.


SA POVRĆEM I MESOM

Potrebno je: 500 g svinjskog mesa, 1-2 glavice crnog luka, 500 g boranije, 300 g šargarepe, so, suvi biljni začin, malo aleve paprike

U dubljoj šerpi najpre propržite luk na ulju, dodajte začinjenu svinjetinu iseckanu na kocke i pržite dok meso ne porumeni. Zatim nalijte vodu, ubacite očišćenu i seckanu boraniju i šargarepu i ostavite da se sve zajedno kuva. Ukoliko želite stavite još neko povrće. Kuvajte dok voda gotovo ne ispari iz šerpe i začinite po ukusu. Kada je jelo gotovo možete napraviti zapršku, na ulju, sa malo brašna i alevom paprikom.