PEČENE POLUTKE

Potrebno je: 400 g brašna, jaje, 150 ml mleka, 20 g kvasca, 100 g putera, kašika šećera, prstohvat soli, 10 smokava, 5 kašika griza, 3 kesice vanilin šećera, kesica cimeta

U mlako mleko izmrvite kvasac, dodajte šećer i so, izmešajte sastojke, a potom, takođe uz stalno mešanje, dodajte polovinu brašna, kao i rastopljeni puter. Umutite jaje, pa i njega ubacite u smesu i nastavite sa mešenjem uz postepeno sipanje preostalog brašna. Ostavite testo da miruje pola sata, a zatim stavite na brašnom posutu površinu, premesite i podelite na 20 loptica. Jednu po jednu nežno razvucite oklagijom da bude veličine kalupa za projice ili mafine. U sredinu svakog kruga stavite po polovinu smokve, ubacite u pleh sa podmazanim kalupčićima, svaku pospite grizom, vanilin šećerom i cimetom. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta ili dok lepo ne porumeni. Kolač možete da spremite i na jednostavniji način. Celo testo raporediti po plehu, u njega uronite polovine smokava i pecite na isti način.

RASKOŠNA TORTA

Potrebno je za tri korice: 15 belanaca, 450 g šećera, 150 g brašna, 150 g seckanih oraha, 360 g iseckanih smokava, 3 kesice praška za pecivo

Za Fil: 15 žumanaca, 400 g šećera, 150 g crne čokolade za kuvanje, 400 g putera ili margarina, 500 g slatke pavlake

Za svaku koricu odvojite trećinu sastojaka, spremite ih i pecite jednu po jednu. U vanglicu prvo stavite belanca i, uz postepeno dodavanje šećera, čvrsto umutite sneg. Dodajte potom mešavinu brašna i peciva, pa umutite mikserom najmanjom brzinom. Ubacite iseckane orahe i kašikom sve promešajte, a na kraju i iseckane smokve, pa ih polako kašikom sjedinite. U pleh prekriven pek-papirom sipajte umućeno testo, kašikom ga poravnajte i stavite da se peče na 160 stepeni, ne duže od 15 minuta. Pečenu koricu zajedno sa pek papirom prebacite na radni sto. Dok je još vruća dugim nožem je pažljivo odvojite od papira i ostavite je na njemu da se ohladi. Na isti način ponovite postupak i sa druge dve korice. Sva žumanca stavite u odgovarajuću posudu i penasto umutite uz postepeno dodavanje šećera. Kada dobijete gustu kremastu smesu stavite je na paru i skuvajte krem. Pri kraju kuvanja ubacite izlomljenu čokoladu. Sklonite sa vatre, prekrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađeni krem mutite mikserom, pa postepeno sipajte prethodno umućeni puter ili margarin. Sve zajedno mutite dok krem ne postane penast, pa ga podelite na 3 dela. Ređajte ovako: prvu koricu premažite trećinom krema, preklopite je drugom i blago pritisnite pa nanesite drugu trećinu krema, stavite treću koricu i premažite ostatkom fila. Čvrsto umutite slatku pavlaku i premažite celu tortu. Da bi izgledala raskošnije, pospite je mlevenim pistaćima i ukrasite isečenim smokvama. Ostavite da prenoći u frižideru.

ŠARENI KOMIŠBROT

Potrebno je: 1/2 šolje belanaca, 1/2 šolje šećera u prahu, 1/2 šolje brašna, 1/4 šolje ulja, po šaka oraha, suvog grožđa i smokava, nekoliko žele bombona, kašika brašna

Belanca mutite mikserom dok ne dobijete čvrsti sneg, dodajte šećer u prahu i nastavite sa mućenjem još nekoliko minuta. Sipajte ulje i brašno, pa sve lagano promešajte varjačom. Iseckajte voće ali ne presitno, pomešajte sa punom kašikom brašna, a onda lagano sa belancima. Pleh dobro premažite puterom i pospite brašnom, sipajte smesu i poravnajte, pa pecite na 180-200 stepeni. Komišbrot je gotov kada dobije zlatnu boju. Ostavite da se ohladi u plehu, izvadite na odgovarajuću tacnu i po želji ukrasite voćem.

UKUSNE ŠTRUDLICE

Potrebno je za testo: 300 g pšeničnog oštrog brašna, 150 g putera, 100 g šećera, jaje, kašika kisele pavlake, 50 g oljuštenih badema, 1/2 kašičice soli

Za nadev: 250 g smokava, kašika narendane kore pomorandže, 125 ml svežeg soka od pomorandže, 2 kesice vanilin šećera, kašika voćnog likera po izboru, 100 g oljuštenih badema

U električnoj seckalici dobro usitnite bademe, pa dodajte smokve kojima ste prethodno odstranili peteljke. Ulijte sok od pomorandže, dodjate narendanu koricu, pa sve još jednom dobro usitnite. Na kraju umešajte liker i vanilin šećer. Za pripremu testa ohlađeni puter iseckajte na tanke listiće i stavite u odgovarajuću posudu. Dodajte šećer i jaje, pa sve sastojke mutite mikserom dok smesa ne postane kremasta. Potom ubacite brašno, sitno mlevene bademe, so i mešajte dok ne dobijete smesu ravnomerno zrnastu. Stavite pavlaku, kratko izmešajte, pa domesite rukom. Testo podelite na 3 jednaka dela. Oblikujte loptice i stavite ih u frižider 2 sata. Svaki deo ohlađenog testa razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, stavite po trećinu nadeva na ivice po dužini, urolajte, i jednu pored druge poređajte u pleh obložen pek-papirom. Štrudlice možete iseći na parčiće pre pečenja ili ih peći netaknute, u rerni, na 190 stepeni 20-25 minuta. Kada su pečene, odmah ih pospite šećerom u prahu, ostavite da se malo ohlade, pa služite uz hladni ili topli napitak.

AROMATIČNE KUGLICE

Potrebno je: 30 suvih smokava, 200 g šećera, 150 g putera, 200 g mlevenih oraha, 200 g mlevenog keksa, 2 šoljice vode, činijica oraha u jezgru, kesica kokosa

Potopite smokve u mlaku vodu da odstoje 15 minuta. Šećer, vodu i puter kuvajte dok orahe i keks meljete. Kada se smesa sa šećerom karamelizuje dodajte orahe i keks, pa još nekoliko minuta kuvajte mešajući dok se sve dobro ne sjedini. Smesu ostavite da se dobro ohladi, a u međuvremenu očistite smokve od peteljki i punite ih jezgrom od oraha. Potom dobro ohlađenom smesom uvijajte napunjene smokve da budu kao loptice, a onda valjajte u kokos. Ostavite da se ohlade. Pre posluživanja presecite ih na pola jer su tako dekorativnije. Kuglice mogu da stoje i 1,5 mesec u zamrzivaču.