Pohovani oslić

Potrebno je: zamrznuti oslić, brašno, origano, so, biber, aleva paprika, ulje. Za marinadu: beli luk, ulje, vinsko sirće, so, peršun

Sve navedene sastojke koristite po želji, odnosno po ukusu vas i vaših ukućana. Ribu nakratko potopite u vruću vodu, pa je oljuštite i isecite na deblje šnicle. Napravite mešavinu od brašna i navedenih začina, pa svaki komad ribe uvaljajte u to, a onda ga nakratko potopite u ulje i stavite u pleh obložen pek-papirom. Pecite u rerni. Ako želite da riba bude baš dobro pečena, parčiće morate da okrenete i na drugu stranu. Kad je gotova, pečenu ribu slažite u šerpu sa poklopcem, a svaki red zalijte pripremljenom marinadom. Poklopite i ostavite da odstoji sat vremena pre nego što je u slast pojedete.


* * * * * * * * * * * * * * *

Pijana škarpina

Potrebno je: 1 kg škarpine, 3-4 kašike limunovog soka, 2 kašike suvog začina, 1 kg krompira, 200 g sveže crvene paprike, 100 g luka, 100 g zelenih maslina, 100 ml maslinovog ulja, 200 ml belog vina, 3 čena belog luka

Po očišćenoj i opranoj (pod mlazom vode) ribi nakapajte limunov sok, pospite je jednom kašikom univerzalnog začina i ostavite da odstoji pola sata. U vatrostalnu posudu, na malo ulja, stavite pripremljenu ribu, krompir isečen na veće komade, narezanu papriku, luk i masline. Pomešajte maslinovo ulje, vino, kašiku suvog začina i beli luk isečen na listiće. Time prelijte povrće i ribu. Pecite oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

* * * * * * * * * * * * * * *

Sočna skuša iz rerne

Potrebno je: 1 kg skuše, morska so, peršun, beli luk u prahu, maslinovo ulje, limun

Očistite ribu, posolite je, pa napravite na njoj prorez u koji ćete staviti peršun, beli luk i malo soli. Skušu poređajte u pleh obložen papirom, poprskajte je maslinovim uljem, poređajte na nju kolutove limuna i prekrijte pek-papirom. Pecite u rerni na 180 stepeni, oko 20 minuta. Sklonite papir, pa pecite još desetak minuta. Poslužite uz krompir salatu.

* * * * * * * * * * * * * * *

Losos u marinadi

Potrebno je: 800 g lososa, 2 kašičice rendanog đumbira, 2 kašičice univerzalnog začina, 3 čena belog luka, 2 kašike susamovog ulja, sok od pola limete, 2 kašike soja-sosa, kašičica smeđeg šećera, ljuta papričica, 2 kašike maslinovog ulja

Filete lososa natrljajte đumbirom, suvim začinom i izgnječenim belim lukom. Prelijte susamovim uljem, sokom limete, soja-sosom, pa pospite iseckanom papričicom i šećerom. Neka riba stoji u ovoj marinadi oko sat vremena. Potom je pecite na zagrejanom ulju, sa obe strane, oko pet minuta. Losos služite uz šargarepu sečenu na štapiće ili uz kuvani brokoli.