Fua gra

Potrebno je: 500 g guščje džigerice, 7 g soli, po prstohvat soli i šećera, malo bibera Za dekoraciju: ribizle, sveža mirođija, šareni biber u zrnu

Odstranite žile iz džigerice (podeliće se na dva dela), pa je u sredini i sa obe strane posolite, pobiberite i dodajte joj malo šećera. Ostavite 15 minuta da odstoji. U keramičku posudu stavite pek-papir, pa preko odstojalu džigericu, tako da oba dela stanu unutra. Prstima je dobro ispritiskajte, tako da se obe polovine potpuno sastave, bez prostora između njih. Neka odstoji jedan sat u frižideru. U dublju šerpu sipajte malo mlake vode, pa u nju ubacite keramičku posudu i ulijte mlaku vode do vrha. Pecite otkriveno, u rerni zagrejanoj na 110 stepeni, 50 minuta. Kada otopljena masnoća tek malo pređe iznad džigerice, pokrijte je i izvadite iz rerne. Keramičku posudu izvadite iz šerpe, a kada se ohladi, stavite je u frižider da odstoji četiri dana. Secite je nožem umočenim u vrelu vodu, na tanke šnite. Služite uz topao, prepečen hleb i ukrasite ribizlama, mirođijom i šarenim biberom.

* * * * * * * * * * * * * *

Neobične palačinke

Potrebno je: 500 g teleće džigerice, veća glavica crvenog luka, 2 jajeta, 3 kašike brašna, 1/2 kašičice soli, ulje, 250 ml pavlake

Sitno iseckajte luk i džigericu u blenderu. Umutite jaja, dodajte so i brašno, promešajte tako da ne bude grudvica, pa u smesu dodajte pastu od džigerice i luka. Dobro izmešajte, pa na vrelom, uljem podmazanom tiganju, od dobijene smese pecite palačinke veličine dlana, sa svake strane po dva minuta. Ocedite ih od ulja na papirnom ubrusu i poslužite uz pavlaku.

* * * * * * * * * * * * * *

Pileća pašteta

Potrebno je: 1/2 kg pileće džigerice, 2 glavice luka, 4-5 čenova belog luka, 100 g sušene slanine, lovorov list, kašika mešavine suvih začina, malo bibera, 100 g majoneza. Za dekoraciju: 5-6 komada ribizle, 3 lovorova lista

Iseckaje luk, dinstajte ga pet minuta, pa mu dodajte isečenu džigericu, beli luk, lovorov list i sušenu slaninu. Dinstajte još 15 minuta, a pred kraj dodajte mešavinu suvih začina i dosolite, ukoliko je potrebno. Izvadite lovorov list, pa, dok je još vruća, smesu blenderom usitnite u paštetu i pustite da se ohladi. Potom mikserom umešajte majonez, prespite u teglu i čuvajte u frižideru. Pre služenja možete da je ukrasite ribizlama i lovorovim lišćem.

* * * * * * * * * * * * * *

Salata sa tikvicama i sirom

Potrebno je: tikvica, glavica crvenog luka, 2 paradajza, manja glavica zelene salate, 500 g svinjske džigerice, 150 ml pavlake, so, biber, origano, maslinovo ulje, ulje, soja sos

Džigericu isecite na komade, posolite, pobiberite, stavite origano, pa pustite da odstoji na sobnoj temperaturi 15 minuta. U međuvremenu iseckajte luk, paradajz i zelenu salatu, a tikvice narežite na tanke šnite, koje ćete urolati i puniti pavlakom. Dinstajte iznutrice 20 minuta na laganoj vatri, uz dodavanje vode. Povrće sjedinite i u njega ubacite džigericu, pa pospite soja sosom i maslinovim uljem.

* * * * * * * * * * * * * *

Sa boranijom i kukuruzom

Potrebno je: 500 g pileće džigerice, 400 g boranije, 200 g kukuruza šećerca, 2 šargarepe, 2 krompira, so, ulje, mešavina suvih začina, peršun, manja glavica crvenog luka

Prokrčkajte džigericu nalivenu sa malo vode. Povrće začinite i stavite da se kuva pola sata, na srednjoj temperaturi. Barenoj džigerici dodajte malo ulja i polako je pržite, na tihoj vatri, uz povremeno okretanje. Procedite povrće, dodajte mu naseckani crveni luk i sve sjedinite sa džigericom. Ukrasite zelenišem po želji.

* * * * * * * * * * * * * *

Spanać preliven malinom

Potrebno je: 500 g juneće džigerice, so, biber, 100 g spanaća, ulje. Za preliv:, 200 g malina, kašika putera, 2-3 kašike šećera, sok od 1/2 limuna

Ispržite džigericu, a spanać samo blanširajte. Puter otopite i dodajte mu šećer, da bi se karamelizovao. Dodajte mu limunov sok i maline, pa kuvajte još malo na tihoj vatri. U tanjir složite nekoliko listova spanaća, na njih naređajte dva parčeta džigerice, pa prelijte sosom od maline.

* * * * * * * * * * * * * *

U sosu od paradajza

Potrebno je: 1/2 kg juneće džigerice, 2 veće glavice crnog luka, 2 dl kuvanog paradajza, malo soli, malo mešavine suvih začina, 3 čena belog luka, ulje

Luk sitno iseckajte i propržite na ulju. Dodajte malo vode i dinstajte, pa sipajte paradajz i kuvajte dok se luk skoro potpuno ne otopi, uz dodavanje vode po potrebi. Ubacite iseckanu džigericu i dinstajte sve dok ona ne bude gotova, pa začinite. Iseckajte sitno beli luk i dodajte ga u jelo, pa kratko prodinstajte. Ukoliko je saft previše redak, dodajte mu malo brašna razmućenog u vodi i pustite da kratko ključa.