Mramorni užitak

Potrebno je: 2 kruške, 5 žumanaca, 3 belanca, 150 g šećera, 150 g maslaca, 150 g čokolade za kuvanje, kašika kakao praha, 0,3 dl mleka, 200 g brašna, kesica praška za pecivo, šećer u prahu, listići nane

Kruške dobro operite. Umutite žumanca i šećer, a zatim dodajte maslac i dobro sjedinite. Čokoladu rastopite na pari, malo ohladite i pomešajte sa žumancima, kakaom, mlekom. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo. Posebno umutite sneg od belanaca, a zatim kašiku po kašiku sipajte u testo, lagano mešajući varjačom. Testo sipajte u kalup i samo ubacite dve kruške, pa stavite da se peče na 180 stepeni. Kada kolač izvadite iz rerne, pospite ga šećerom u prahu i ukrasite listićima nane.


* * * * * * * * * * * * * * *

Premazane medom i cimetom

Potrebno je: 4 kruške, 4 kašike meda, kašičica cimeta, 1/4 kašičice muskatnog oraha, šolja jogurta, vanilin šećer

Kruške isecite na pola. Zagrejte rernu. Pleh obložite papirom za pečenje, poređajte kruške i premažite ih medom, pospite cimetom i oraščićem. Pecite pola sata i izvadite ih da se hlade. Za to vreme napravite smesu od jogurta i vanilin šećera, prelijte kruške i vratite da se peku još nekoliko minuta.

* * * * * * * * * * * * * * *

Sladoled pun voća

Potrebno je: 100 g smeđeg šećera, 500 g krušaka, 500 g jabuka, limun, 1/4 đumbira, 100 ml slatke pavlake, karamel preliv, kakao

Ubacite šećer u 300 ml vode, stavite na ringlu da provri, smanjite temperaturu i mešajte sve dok se šećer ne istopi. Dodajte jabuke, kruške i đumbir iseckane na kockice, sok od limuna, poklopite i kuvajte desetak minuta dok voće ne omekša. Usitnite sve u blenderu, pa umešajte ulupanu slatku pavlaku i dobro izmešajte. Sipajte masu u posudu sa poklopcem i držite je u zamrzivaču bar četiri sata. Poslužite sladoled uz kriške voća, preliv od karamele i pospite ga kakao prahom.

* * * * * * * * * * * * * * *

Mafini s bademima

Potrebno je: 100 g brašna, 50 g badema, 1/2 kašičice praška za pecivo, jaje, 6 malih krušaka, kašika maslinovog ulja, prstohvat cimeta, kašika mleka

U posudi pomešajte maslinovo ulje i jaje i mešajte ih dok se smesa ne sjedini. U drugoj činiji za mućenje pomešajte bademe, brašno, prašak za pecivo i cimet, pa pomešajte sa jajima i dodajte mleko. Sipajte u kalup za pečenje mafina, ali da smese bude manje od četvrtine posude, pa ubacite kruške. Ako ne možete da nađete male, presecite ih da bi stale. Pecite dvadesetak minuta u rerni na 180 stepeni.

* * * * * * * * * * * * * * *

Čoko-osveženje

Potrebno je: 4 jajeta, 4 kruške, 200 g čokolade za kuvanje, 70 g šećera, 100 g brašna, vanilin šećer, prašak za pecivo, 60 g margarina

Ogulite tri kruške i isecite ih na kockice. Napravite sneg od belanaca, a žumanca umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte brašno i prašak za pecivo. Otopite čokoladu i margarin na laganoj vatri i umešajte ih u testo. Dodajte belanca i kruške. Poređajte kriške krušaka i pecite kolač u kružnom plehu oko 15 minuta na 180 stepeni.